Ga naar inhoud

Nationale Hypotheek Garantie: voor- en nadelen

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan geef je je geldverstrekker de zekerheid dat de totale hypotheekschuld wordt terugbetaald. Stel dat je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt of om een andere reden je baan verliest. Of dat je partner plotseling komt te overlijden. Dan neemt NHG de restschuld van je over. Een geruststellend idee, zowel voor jou als de geldverstrekker. 

Wat is NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op hypotheken tot € 435.000 (in 2024). Met deze hypotheekgarantie loop je als woningeigenaar minder risico. Bovendien profiteer je van een rentekorting. Kun je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer betalen om wat voor reden dan ook, dan moet je je woning verkopen. Mocht dan de opbrengst niet voldoende zijn om van de restschuld af te komen, dan betaalt de NHG onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank.  
De NHG wordt uitgevoerd door een stichting: Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Voor het afsluiten ervan betaal je eenmalig een bedrag aan de Stichting WEW.

De voorwaarden voor NHG

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De woning mag niet duurder zijn dan de NHG-grens in 2024: €435.000. Kies je voor energiebesparende maatregelen in de woning die je koopt? Dan mag je 6% extra lenen onder de NHG-voorwaarden. Dit komt uit op een maximaal bedrag van € 461.100.
  • Ook moet de woning je hoofdverblijf zijn.
  • De NHG is mogelijk voor alle soorten huizen (woonhuizen, appartementen, woonwagens en woonwagenstandplaatsen). 
  • NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.  

Voordelen NHG

Voor de meeste huizenkopers is de rentekorting het belangrijkste voordeel bij het kiezen voor een hypotheek met NHG. Die korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. Daarnaast is een hypotheek met NHG altijd een verantwoorde lening bij een gemiddeld uitgavenpatroon. De normen zijn namelijk opgesteld in samenspraak met het NIBUD. Een laatste voordeel is dat  je geen restschuld overhoudt bij gedwongen verkoop.

Nadelen NHG

De grootste nadelen van NHG zijn dat er een maximum is verbonden aan de koopsom van het huis en dat je kosten moet betalen voor het afsluiten van een hypotheek met NHG.

Wil je meer weten over een hypotheek met NHG afsluiten of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank