Ga naar inhoud

Huis kopen met vrienden

Het is in deze tijden nu eenmaal lastig om een huis te kopen. En al helemaal als u alleenstaand bent. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om een huis te kopen samen met vrienden. Op deze pagina vertellen wij u wat de mogelijkheden zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Met een vriend een huis kopen: wel of niet verstandig?

Het klinkt natuurlijk mooi om samen met een vriend een huis te kopen. Door het samenvoegen van de twee inkomens, wordt de maximale hypotheek die u samen kunt krijgen hoger dan wanneer u alleen een hypotheek zou afsluiten. Maar er zitten ook nog wel wat haken en ogen aan deze manier van een huis kopen. Laat u daarom vooraf goed adviseren en zorg dat u samen duidelijke afspraken maakt.

Twee opties bij samen een huis kopen

Als u samen met een vriend of vriendin een huis gaat kopen, zijn er twee opties. Of de een koopt het huis en de ander trekt bij hem of haar in en betaalt huur. Of u koopt samen het huis op basis van twee inkomens.

De eerste optie is waarschijnlijk niet handig, want de reden om samen een huis te kopen was juist om de inkomens te kunnen samenvoegen. Om nog maar niet te spreken over de bereidheid van de bank of geldverstrekker. Die moet namelijk toestemming geven om een deel van het huis te verhuren. En dat doen ze in de meeste gevallen niet.

Blijft over de optie om samen een hypotheek voor het huis af te sluiten. De bank kijkt dan naar allebei de inkomens en de woning komt ook op naam van u  beiden te staan. Het inkomen van de persoon die het meest verdient, telt voor 100% mee bij de bepaling van de maximale hypotheek. Voor de minstverdienende bedroeg dat percentage 90% in 2022. Vanaf 2023 tellen beide inkomens voor 100% mee bij de bepaling van de maximale hypotheek. 

Samen aansprakelijk

Bedenk dat de bank u nu wel allebei aansprakelijk houdt voor het aflossen van de hypotheek en het betalen van rente. Is een van de twee niet meer in staat om te betalen? Dan kan de bank het gehele bedrag op de ander verhalen. Dit brengt dus wel een risico met zich mee.

Maak samen goede afspraken

Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is als u samen met een vriend of vriendin een huis gaat kopen? Onderling goede afspraken maken. En dan moet u niet alleen aan de financiële zaken denken, zoals het betalen van de maandelijkse lasten. Maar bijvoorbeeld ook wat er gebeurt als één van de twee toch wil gaan verhuizen of een relatie krijgt. Of hoe het moet als er opeens een heftige ruzie ontstaat. En hoe zit het eigenlijk als één van beide plotseling komt te overlijden? 

Aangezien jullie geen relatie hebben, is het niet mogelijk om een samenlevingscontract op te stellen. Daarom kan het slim zijn om een aantal zaken vooraf gezamenlijk in een document vast te leggen. Zodat daar achteraf geen discussie over kan ontstaan. Hierin kunnen ook hele basale zaken staan als wie krijgt de grootste slaapkamer en hoe gaan jullie de huishoudelijke lasten verdelen? 

Voordelen samen een huis kopen

Er zijn uiteraard een aantal voordelen aan het samen kopen van een huis: 

  • U heeft een hogere maximale hypotheek door het samenvoegen van twee inkomens.
  • U deelt samen de bijbehorende maandlasten.
  • Sommige mensen vinden het leuker of gezelliger om met zijn tweeën in plaats van alleen in een huis te wonen.

Nadelen aan samen een huis kopen

Maar er zijn ook nadelen verbonden als u samen met een vriend of vriendin een huis gaat kopen of gekocht heeft: 

  • U moet allerlei dingen delen en het huis is niet alleen van uzelf.
  • U bent allebei 100%  aansprakelijk voor de betaling van de hypotheeklasten. Verzaakt uw vriend of vriendin met betalen, dan worden niet 50% maar de volledige hypotheeklasten en de aflossing op u alleen verhaald. 
  • U wordt fiscale partners van elkaar wat van invloed kan zijn op eventuele toeslagen waar u als alleenstaande recht op had.
  • U moet afspraken maken over de indeling van de kamers, de kosten voor boodschappen, het ontvangen van bezoek. 

Meer weten over de mogelijkheden van het kopen van een huis met een vriend of vriendin? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.