Ga naar inhoud

Huis kopen met vrienden

Een huis kopen is niet makkelijk, zeker niet als je alleen bent. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om samen met vrienden een woning te kopen. Maar waar moet je op letten? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het hier.

Met een vriend een huis kopen

Samen een huis kopen klinkt aantrekkelijk. Door jullie inkomens te combineren, wordt de maximale hypotheek die je samen kunt krijgen hoger. Maar er zijn ook risico’s. Denk aan afspraken over de kosten en wat er gebeurt als een van jullie wil verhuizen. Laat je daarom goed adviseren en zorg dat jullie de afspraken duidelijk vastleggen.

Twee opties om samen een huis te kopen

Als je samen met een vriend of vriendin een huis wilt kopen, heb je twee opties. Hoe dit precies zit lees je hier.

  1. Een van jullie koopt het huis en de ander huurt een kamer bij degene die het huis koopt.
  2. Je koopt samen een huis met een gezamenlijke hypotheek.

De meest gekozen optie is het samen afsluiten van een gezamenlijke hypotheek. De bank kijkt dan naar beide inkomens en het huis komt op naam van jullie allebei te staan. Sinds 2023 tellen beide inkomens voor 100% mee bij het​​ bepalen van de maximale hypotheek. In 2025 gelden deze regels nog steeds, wat voordelig is voor samenwonende kopers.

Maak duidelijke afspraken

Ga je samen met een vriend of vriendin een huis kopen? Maak dan goede afspraken. Niet alleen over de maandelijkse kosten, maar ook over wat er gebeurt als een van jullie wil verhuizen of een relatie krijgt. Denk ook aan situaties zoals een ruzie of als een van jullie plotseling overlijdt. Leg alles vooraf vast om problemen te voorkomen.

Omdat jullie geen relatie hebben, kunnen jullie geen samenlevingscontract opstellen. Toch is het slim om belangrijke afspraken vooraf op papier te zetten. Zo voorkom je later discussies. Denk aan wie de grootste slaapkamer krijgt en hoe jullie de huishoudelijke kosten verdelen.

De voordelen van samen een huis kopen

Samen een huis kopen heeft een aantal voordelen: 

  • Je hebt een hogere maximale hypotheek door het combineren van twee inkomens.
  • Je deelt samen de maandlasten.
  • Het kan leuker en gezelliger zijn om met zijn tweeën te wonen.

De nadelen van samen een huis kopen

Maar er zijn ook een aantal nadelen als je samen een huis koopt.

  • Je deelt de ruimtes en de kosten en het huis is niet alleen van jou.
  • Daarnaast zijn jullie allebei 100% aansprakelijk voor de hypotheek. Kan een van jullie niet meer betalen? Dan kan de bank de kosten doorberekenen aan de ander.
  • Je wordt fiscale partners van elkaar, wat gevolgen kan hebben voor toeslagen.
  • Je moet afspraken maken over zaken als de indeling van de kamers, kosten voor boodschappen en bezoek. 

Verken je mogelijkheden

Wil je meer weten over het kopen van een huis met een vriend of vriendin? Of wil je graag hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé.

Of kies voor een (beeld)belafspraak. Univé kent de hypotheekmarkt en lokale subsidies als geen ander. En een eerste oriënterend gesprek is gratis. 

Terug naar de Kennisbank