Ga naar inhoud

Duurhuurders

Stel: u woont al een lange tijd in een huurhuis. De huur is alleen net te hoog om in aanmerking te komen voor huursubsidie. Maar tegelijkertijd verdient u ook nog eens net te weinig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Dan is de kans groot dat u een duurhuurder bent.

Wat is een duurhuurder?

Een duurhuurder is iemand die elke maand minimaal een derde deel van zijn of haar netto inkomen aan huur betaalt. Duurhuurders willen vaak wel verhuizen naar een koopwoning, maar krijgen de hypotheek hiervoor niet rond. Terwijl ze in de meeste gevallen elke maand meer huur betalen dan dat ze aan netto hypotheeklasten zouden kwijt zijn. En dat is natuurlijk behoorlijk zuur.

Hypotheek voor duurhuurders: maatwerk

Langzaam maar zeker beginnen geldverstrekkers ook in te zien dat het voor duurhuurders wel degelijk mogelijk moet zijn om een hypotheek af te sluiten. Er is dan wel maatwerk benodigd en het traject is vaak iets intensiever dan normaal. 

Zo zijn de Vereniging Eigen Huis, NHG, ING, BLG Wonen en Aegon in januari 2022 de pilot Duurhuur gestart. Koopt u een huis met een maximale waarde van €355.000 en kunt u aantonen dat u al minimaal 3 jaar een hoge huur betaalt? Dan kunt u hiervoor wellicht in aanmerking komen.

Ook andere geldverstrekkers zijn meer en meer bereid om maatwerk te leveren en uw financiële situatie verder onder de loep te nemen. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij uw hypotheekadviseur van Univé.

Wanneer komt u in aanmerking?

Wilt u ook een maatwerk hypotheek afsluiten? Dan moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • U kunt aantonen dat u de hoge huurlasten al enige jaren probleemloos betaalt met een vergelijkbaar of lager inkomen.
  • U heeft voor nu en in de toekomst een goed arbeidsmarktperspectief.
  • U verhuist van een weinig duurzame woning naar een goed geïsoleerde woning waarbij de energielasten laag zijn.
  • U kunt elke maand sparen én heeft al een aardige financiële buffer opgebouwd.
  • De te kopen woning is goed onderhouden (of de eventuele kosten daarvoor zijn gedekt).
  • U  heeft geen of maar een kleine lening die maar weinig invloed heeft op de hoogte van de hypotheek.
  • De totale maandlasten (inclusief onderhoud, verzekeringen en gemeentelijke lasten) zijn na de koop lager dan daarvoor.

U ziet het: met een maatwerkhypotheek kan het toch ineens mogelijk zijn om als duurhuurder een eigen woning te kopen. Maar de ene situatie is natuurlijk de andere niet. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. Een eerste oriënterend gesprek is bij Univé altijd geheel kosteloos.