Ga naar inhoud

Meer hypotheek opnemen voor een verduurzaming/verbouwing, kan dat?

Er zijn mogelijkheden om meer hypotheek op te nemen als je jouw woning wilt verduurzamen met een verbouwing. Wij vertellen je graag meer over hoe dit werkt. Lees er hier alles over of maak een afspraak voor hypotheekadvies van Univé.

Zo wordt duurzaamheid gestimuleerd

De Nederlandse overheid neemt verschillende maatregelen om de gestelde klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat burgers energiezuiniger gaan leven. Daar hoort een zo duurzaam mogelijke woning natuurlijk bij. Om die reden heeft het kabinet besloten dat iedereen die milieubesparende maatregelen wil treffen in de woning hierbij gestimuleerd moet worden. Bijvoorbeeld door het verhogen van de maximale hypotheek in geval van verduurzamingsmaatregelen of door het beschikbaar stellen van een duurzaamheidslening van het SVn.

Verbeteringen aan je woning die worden gestimuleerd zijn onder andere: vloerisolatie, dakisolatie, (hybride)warmtepomp, zonnepanelen of glas met een hogere isolatiewaarde.

Een hypotheek voor verduurzaming is mogelijk in verschillende situaties:

  • De makkelijkste situatie is wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Normaal gesproken mag je maximaal 100% van de woningwaarde financieren met de hypothecaire lening. Maar wanneer je kiest voor een verduurzaming/verbouwing, mag je meer lenen. Het extra bedrag kan oplopen tot € 20.000, afhankelijk van het energielabel. Dit geld mag uitsluitend worden gebruikt om een woning energiezuiniger te maken.
  • Ook als je al een bestaande hypotheek hebt, zijn er mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld de hypotheek oversluiten naar een nieuwe hypotheek inclusief de extra leenruimte. Maar je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten naast de bestaande hypotheek.
  • Een andere optie is het verhogen van de maximale hypotheek in geval van verduurzamingsmaatregelen of door het beschikbaar stellen van een duurzaamheidslening van het SVn.

Jouw unieke situatie bepaalt wat het handigst is

Wat je plannen ook zijn en wat je situatie ook is: een hypotheek blijft altijd maatwerk. Daarom gaan wij graag eens met je om tafel om het over de mogelijkheden te hebben voor jouw verduurzaming/verbouwing. Zo kan het voor de een bijvoorbeeld voordeliger zijn om de huidige hypotheek aan te passen en te verhogen, terwijl het voor de ander beter uitkomt om een tweede hypotheek ernaast te nemen. In een gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur van Univé kun je al je vragen stellen en krijg je een heldere uitleg van je opties, speciaal voor jouw situatie.

Meer hypotheek bij woning verduurzamen

Heb je een nieuw huis gekocht en wil je dit huis gaan verduurzamen? Dan is het mogelijk om een hoger hypotheekbedrag te krijgen. Normaal mag je tot 100% van de waarde van de woning aan geld lenen. Maar bij energiebesparende voorzieningen kun je meer lenen. Hoeveel meer, dat hangt af van het energielabel van de woning.

EnergielabelMaximaal extra hypotheekbedrag
E, F, G€ 20.000
C, D€ 15.000
A t/m A+++, B€ 10.000
A++++€ 0

Meer weten over je hypotheek in combinatie met verduurzaming?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er financieel mogelijk is als je kiest voor energiebesparende maatregelen. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. Neem dus vooral contact met ons op als je vragen hebt. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.