Ga naar inhoud

Taxatie van je woning

Wanneer je een hypotheek afsluit of wijzigt, of je woning wilt verkopen, is vaak een taxatie nodig. Maar hoe wordt de woningwaarde bepaald? Daar vertellen we je graag meer over.

De simpelste taxatie: je WOZ-waarde

Elk jaar krijg je gratis van de gemeente een globale taxatie toegestuurd. Dit is de WOZ-waarde, waarop de gemeentelijke belastingen zijn gebaseerd. De gemeente kan daarbij ook het WOZ-taxatieverslag meesturen, waarin staat uitgelegd hoe de WOZ-waarde is vastgesteld.

Voor sommige geldverstrekkers is het voldoende om je WOZ-waarde door te geven als je een verzoek indient om de risico-opslag te verlagen. Als de hypotheek niet hoger is dan 80% van de WOZ-waarde, accepteren bepaalde geldverstrekkers deze waarde ook voor een nieuwe hypotheek. Via het WOZ-waardeloket kun je gratis de waarde opzoeken van een woning die je misschien wilt kopen.

Hybride taxatie: geen locatiebezoek nodig

Veel geldverstrekkers accepteren een hybride taxatie wanneer je een hypotheek wilt afsluiten of wijzigen. Dit is een taxatie die een taxateur op afstand uitvoert. Hiervoor is geen locatiebezoek nodig. Bovendien kun je de voordelige hybride taxatie (de kosten liggen tussen de €75 en €150) al binnen enkele uren ontvangen.

De taxateur gebruikt bij een hybride taxatie online data. De waardebepaling die hieruit komt mag je bij de meeste geldverstrekkers gebruiken om tot maximaal 90% van de marktwaarde te lenen. Sommige banken gaan tot slechts 75% van het getaxeerde bedrag. Er kunnen ook aanvullende voorwaarden gelden.

Uitgebreide taxatie op locatie

Wanneer je kiest voor een uitgebreide taxatie, komt de taxateur op locatie om de waarde van je woning te bepalen door alles met eigen ogen ter plekke te beoordelen. In dit geval neemt de taxateur alle kenmerken mee in het eindoordeel, dus ook bijvoorbeeld duurzame verbeteringen aan je woning.

Gemiddeld duurt een taxatie op locatie een week om op te leveren. Qua kosten kun je denken aan €600 tot €800. Let wel op dat de geldverstrekker voorwaarden kan stellen aan de taxatie. Het rapport moet bijvoorbeeld altijd gevalideerd zijn door het NWWI en het mag niet ouder zijn dan een half jaar.  Om belangenverstrengeling te voorkomen, mag de taxateur niet jouw aankoop- of verkoopmakelaar of die van de andere partij zijn.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek in jouw situatie? Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie. Maak een afspraak voor hypotheekadvies in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.