Ga naar inhoud

Kenteken brommer aanvragen

Heb jij een (oldtimer) bromfiets van vóór 2007? Dan kan het zijn dat deze nog geen Nederlands kenteken heeft. Een kenteken hebben op je bromfiets is namelijk sinds 2007 pas verplicht. Als jouw brommer nog geen kenteken heeft, of als je je kenteken kwijt bent, moet je deze dus aanvragen. Anders mag je er niet mee op de openbare weg rijden. Een kenteken voor je brommer aanvragen doe je eenvoudig zelf. Univé legt je uit hoe het moet.  

RDW kenteken aanvragen brommer 

Een nieuw kenteken aanvragen voor jouw brommer doe je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hiervoor moet hij wel eerst gekeurd worden. Om een Nederlands kenteken te krijgen, moet een brommer namelijk voldoen aan de Europese milieunormen en veiligheidseisen. Hij mag dus niet te vervuilend zijn en moet technisch stevig in elkaar zitten. 

Als je bromfiets niet voldoet aan deze eisen, mag je er niet mee op de openbare weg rijden. Ook krijg je dan geen kenteken. Voldoet je brommer wel aan de milieunormen en veiligheidseisen? Dan kun je hiervoor een kenteken krijgen.  

Voorwaarden bromfiets kenteken aanvragen 

Als je een kenteken voor je bromfiets wilt aanvragen, moet je wel voldoen aan een paar voorwaarden. Dit zijn: 

  • Je bent 16 jaar of ouder 

  • Je woont in Nederland en bent ingeschreven in het Basisregister Personen (BRP) 

  • Je doet de aanvraag zelf, dit mag een ander niet voor jou doen 

  • Als je het kenteken op naam van een bedrijf wilt zetten, moet dit in Nederland gevestigd zijn en geen eenmanszaak zijn 

Als jouw bromfiets na 2005 in gebruik is genomen, moet deze gebouwd zijn volgens de Europese typegoedkeuring. Dit betekent dat de brommer voldoet aan de huidige Europese eisen op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid en milieu. Zonder typegoedkeuring krijgt een brommer van na 2005 geen kenteken en mag hij niet rijden op de openbare weg. Aantonen dat jouw brommer aan de eisen voldoet doe je met een Certificaat van Overeenstemming (CvO). Dit CvO vraag je aan bij de fabrikant of importeur van jouw brommer. 

Stappen kenteken brommer aanvragen 

Wanneer je voldoet aan de eisen voor aanvraag en de juiste documenten hebt, kun je jouw kenteken aanvragen. Dit proces werkt hetzelfde voor brommers met een blauw kenteken en brommers met een geel kenteken. De stappen voor het aanvragen van een kenteken vind je hieronder. 

  1. Maak een keuringsafspraak. Dit doe je bij een RDW-keuringsstation bij jou in de buurt. 
  2. Neem je brommer mee. Omdat je hier niet op mag rijden zonder kenteken, kan dit op twee manieren. Je kunt de brommer vervoeren in bijvoorbeeld een busje of aanhangwagen. Je kunt ook een eendagskenteken aanvragen bij de RDW. Daarmee kun je met de brommer naar je keuringsafspraak en weer terugrijden. Dit kenteken is, zoals de naam al aangeeft, maar geldig voor één dag. Ook kun je het alleen krijgen in combinatie met een keuringsafspraak. Buiten Nederland kun je dit eendagskenteken niet gebruiken. 
  3. Je brommer wordt gekeurd. Als jouw brommer is goedgekeurd, krijg je binnen 5 werkdagen een kentekencard per post toegestuurd. Eén werkdag daarna krijg je een brief met daarin de tenaamstellingscode van jouw brommer. Is de brommer niet goedgekeurd? Dan moet deze worden aangepast om aan alle veiligheids- en milieueisen te voldoen. 
  4. Verzeker de brommer. Vanaf het moment dat de brommer goedgekeurd is en de weg op mag, moet je jouw brommer verzekeren. Dit is onderdeel van de voertuigverplichtingen voor je brommer. In Nederland is het wettelijk verplicht om je bromfiets tenminste WA te verzekeren.  
  5. Koop een kentekenplaat. Wanneer je je kentekencard en tenaamstellingscode hebt ontvangen, moet je zelf de kentekenplaat kopen. Dit moet je doen bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Deze vind je via de RDW-locatiewijzer. Hiervoor moet je het kenteken van je kentekencard tonen. 

Bromfiets verzekeren 

Je moet jouw bromfiets voordat je ermee de weg op mag tenminste WA verzekeren, tegen schade aan anderen dus. Je kunt de bromfiets ook uitgebreider verzekeren met een WA+ Beperkt Casco of All Risk verzekering, die ook schades aan jouw brommer dekken. Benieuwd hoe hoog je premie uitvalt met de verzekering van jouw keuze? Je berekent het gemakkelijk met onze online rekentool. 

Bereken je premie of sluit nu af