Ga naar inhoud

Brommer of scooter met blauw kenteken

Misschien heb je er wel eens een op straat gezien, of misschien heb je er zelf een thuis staan: een brommer of scooter met blauw kenteken. Dit wordt ook wel een snorfiets of snorscooter genoemd. Heb jij een brommer of scooter met blauw kenteken? Wat houdt zo'n blauw kenteken dan eigenlijk in, en hoe hard mag je met deze voertuigen rijden? En kun je een blauw kenteken ook inwisselen voor een geel kenteken? Univé legt alles uit over het blauwe kenteken.  

Wat betekent een blauw kenteken? 

Een blauw kenteken (max. 25 km per uur) vind je achterop bij sommige brommers of scooters. Net als het meer bekende gele kenteken (max. 45 km per uur) geeft het aan hoe hard het voertuig kan rijden. Deze maximumsnelheid maakt ook verschil voor waar je wel en niet mag rijden met je brommer of scooter binnen de bebouwde kom. Een voertuig met blauw kenteken mag rijden op het fietspad, terwijl een voertuig met geel kenteken op de rijbaan moet rijden. Buiten de bebouwde kom is er geen verschil waar je met beide typen voertuigen mag rijden. 

Hoe hard je brommer of scooter ook kan: je bent wel altijd verplicht om een helm te dragen. Ook geldt voor voertuigen met beide kleuren kentekens dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn om deze te besturen. Ook moet je een geldig brommerrijbewijs (AM) of autorijbewijs (B) hebben. Verder is het voor zowel een voertuig met blauw als een voertuig met geel kenteken verplicht om een bromfietsverzekering of scooterverzekering af te sluiten. Je voertuig moet hierbij minimaal WA-verzekerd zijn, tegen schade aan anderen dus. 

Heb je nog geen kenteken op jouw brommer, of is je kenteken kwijt? Lees hoe je dit aanvraagt op onze pagina kenteken aanvragen.

Hoe hard mag een brommer of scooter met blauw kenteken? 

Een brommer of scooter met blauw kenteken is gebouwd om maximaal 25 km per uur te kunnen rijden. Zo hard mag je dus ook maximaal rijden met een voertuig met blauw kenteken. Omdat je met een brommer of scooter met blauw kenteken op het fietspad rijdt, is het ook niet veilig om harder te gaan.  

Als je het voertuig opvoert, is het mogelijk dat het een hogere maximumsnelheid heeft. Een brommer opvoeren is echter niet legaal. Hiervoor kun je een boete krijgen. Als je schade rijdt met een opgevoerde brommer, krijg je bovendien geen schade vergoed van je verzekeraar.  

Brommer of scooter met blauw kenteken verzekeren 

Een brommer of scooter met blauw kenteken verzeker je met een bromfietsverzekering. Hierbij heb je de keuze uit drie verschillende dekkingen: WA, WA+ Beperkt Casco en All Risk. Welke schade is met elke verzekering verzekerd? We zetten het voor je op een rij. 

  • WA verzekering

Met een WA verzekering ben je verzekerd tegen schade die je per ongeluk veroorzaakt bij anderen. In Nederland is het wettelijk verplicht om tenminste een WA verzekering af te sluiten voor je brommer of scooter. Schade aan je eigen voertuig is met WA niet verzekerd. 

  • WA+ Beperkt Cascoverzekering

Een WA+ Beperkt Cascoverzekering dekt schade aan anderen, maar ook sommige schades aan je eigen voertuig. Denk daarbij aan schade door brand, storm of diefstal (als je minimaal een ART-3 slot op je brommer of scooter hebt). Jouw helm – en die van je passagier – zijn samen tot € 150 meeverzekerd. Ook accessoires zijn tot € 150 meeverzekerd. 

  • All Risk verzekering

Als je kiest voor een All Risk verzekering, ben je verzekerd tegen schade aan anderen én vrijwel alle schades aan je eigen voertuig. Naast de WA+ dekking is hiermee schade door aanrijding of een valpartij ook verzekerd. Ook als je de schade per ongeluk zelf veroorzaakt hebt. Bovendien zijn de helmen van jou en je passagier gratis meeverzekerd tot € 150. Accessoires op je brommer of scooter zijn tot € 150 meeverzekerd. 

Een verzekering afsluiten? Bereken je premie

Weet je al hoe je jouw scooter of brommer met blauw kenteken wilt verzekeren? Dan wil je vast weten hoe hoog je premie hiervoor uitvalt. Dit bereken je makkelijk met onze online rekentool. 

Bereken jouw premie