Ga naar inhoud

Brommer met geel kenteken

In Nederland heb je voor een brommer twee kleuren kentekenplaten: blauw en geel. Afhankelijk van je voertuig wordt bepaald welke kleur kenteken passend is. Bij een brommer betekent een geel kenteken dat je maximumsnelheid 45 km/u is. Dan spreken we over een bromfiets. Bij een blauw kenteken is dit 25 km/u. Dit wordt een snorfiets of snorscooter genoemd. Wanneer je brommer niet voorzien is van een kentekenplaat, mag je de weg niet op. Wil je meer weten over het verschil tussen een blauw en geel kenteken? En of je zelf een kentekenplaat kunt aanvragen voor je brommer? Je leest het hier bij Univé. 

Geel kenteken 

Wanneer je brommer een geel kenteken heeft, betekent dit dat je maximumsnelheid 45 km/u is. Bij het kopen van een brommer is deze in de meeste gevallen al voorzien van een kenteken. Als dit niet zo is kun je dit zelf aanvragen bij deRDW. Voordat je dit kunt doen, moet je brommer wel eerst RDW-gekeurd zijn. Er wordt dan gekeken naar de staat van de brommer. Ook wordt er gekeken of de brommer aan alle verplichte eisen voldoet.  

Let op: wil je op je brommer naar de keuringsafspraak terwijl deze nog geen kenteken heeft? Of is je kenteken kwijt? Vraag dan voordat je naar de garage rijdt eerst een eendagskenteken aan. Deze is gratis aan te vragen via de website van de RDW met je Digid of met Eherkenning. Een eendagskenteken is alleen aan te vragen wanneer je al een keuringsafspraak hebt gemaakt. Het kenteken geldt dan ook alleen op de dag van de keuring. 

Van een blauw naar een geel kenteken 

Heb jij een snorfiets met blauw kenteken? En wil je deze laten ombouwen naar een bromfiets met geel kenteken? Dat kan. Hier is wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Namelijk: 

  • De ombouw naar een bromfiets moet worden uitgevoerd door een specialist 

  • Het voertuig moet na de ombouw direct worden gekeurd door een RDW-erkend bedrijf 

Bromfietsverzekering afsluiten 

Heb je onlangs een nieuwe bromfiets gekocht? En is deze voorzien van een juist kenteken? Vergeet dan niet je bromfiets te verzekeren. Het rijden op de openbare weg zonder verzekering is namelijk strafbaar. Welke verzekering het beste bij je past is afhankelijk van je voorkeuren en wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk welke bromfietsverzekering het beste bij je past. En welke kosten hieraan zijn verbonden. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over het kenteken van je brommer? Of hoe je dit moet aanvragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.