Ga naar inhoud

Brommer of scooter met geel kenteken

In Nederland heb je voor een brommer of scooter twee kleuren kentekenplaten: blauw en geel. Afhankelijk van je voertuig wordt bepaald welke kleur kenteken passend is. Bij een brommer of scooter betekent een geel kenteken dat je maximumsnelheid 45 km/u is. Dan spreken we over een bromfiets of scooter. Bij een blauw kenteken is dit 25 km/u. Dit wordt een snorfiets of snorscooter genoemd. Wanneer je voertuig niet voorzien is van een kentekenplaat, mag je de weg niet op. Wil je meer weten over het verschil tussen een blauw en geel kenteken? En of je zelf een kentekenplaat kunt aanvragen voor je brommer? Je leest het hier bij Univé. 

Wat betekent een geel kenteken?

Wanneer je brommer of scooter een geel kenteken heeft, betekent dit dat je maximumsnelheid 45 km/u is. Bij het kopen van je brommer of scooter is deze in de meeste gevallen al voorzien van een kenteken. Als dit niet zo is, kun je zelf een kenteken aanvragen bij de RDW. Voordat je dit kunt doen, moet je voertuig wel eerst RDW-gekeurd zijn. Er wordt dan gekeken naar de staat van de brommer of scooter. Ook wordt er gekeken hij aan alle verplichte eisen voldoet.  

Let op: wil je op je brommer of scooter naar de keuringsafspraak terwijl deze nog geen kenteken heeft? Of is je kenteken kwijt? Vraag dan voordat je naar de garage rijdt eerst een eendagskenteken aan. Deze is gratis aan te vragen via de website van de RDW met je DigiD of met eHerkenning. Een eendagskenteken is alleen aan te vragen wanneer je al een keuringsafspraak hebt gemaakt. Het kenteken geldt dan ook alleen op de dag van de keuring. 

Van een blauw naar een geel kenteken 

Heb jij een snorfiets of snorscooter met blauw kenteken? En wil je deze laten ombouwen naar een geel kenteken? Dat kan. Hier zijn wel aantal voorwaarden aan verbonden. Namelijk: 

  • De ombouw naar een bromfiets of scooter moet worden uitgevoerd door een specialist 

  • Het voertuig moet na de ombouw direct worden gekeurd door een RDW-erkend bedrijf 

Een verzekering voor je bromfiets of scooter

Heb je onlangs een nieuwe bromfiets of scooter gekocht? En is deze voorzien van een juist kenteken? Vergeet dan niet je bromfiets of scooter te verzekeren. Het rijden op de openbare weg zonder verzekering is namelijk strafbaar. Welke verzekering het beste bij je past, is afhankelijk van je voorkeuren en wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk welke bromfietsverzekering of scooterverzekering het beste bij je past. En welke kosten hieraan zijn verbonden. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over het kenteken van je brommer of scooter? Of hoe je dit moet aanvragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.