Ga naar inhoud

Kenteken brommer kwijt

Dat is vervelend: je loopt naar je brommer om een ritje te maken, en je kenteken is weg. Het gebeurt soms helaas dat kentekenplaten kwijtraken of gestolen worden. Maar wat moet je doen als het kenteken van je brommer kwijt is? En mag je zonder kenteken nog wel op je brommer rijden? Lees hier hoe het zit en wat je moet doen als je kenteken kwijt is. 

Oorzaak brommer kenteken kwijt 

Als je kenteken kwijt is, is het handig om hier de oorzaak van te weten. Vermoed je dat je kentekenplaat gestolen is? Doe dan aangifte bij de politie. Criminelen gebruiken soms gestolen kentekenplaten om weg te komen met misdrijven zoals ramkraken. Deze kentekenplaten plaatsen ze op hun eigen voertuig om zelf niet herkend te worden. Laat de politie dus altijd weten dat jouw kenteken gestolen is, en wanneer dit is gebeurd. 

Is het kenteken van je brommer niet kwijt door diefstal, maar met een andere reden? Dan is aangifte natuurlijk niet nodig. Je kunt je kenteken ook kwijtraken door bijvoorbeeld een aanrijding of storm. Als je jouw kenteken niet kunt terugvinden, moet je een nieuw kenteken aanvragen.

Nieuw kenteken aanvragen 

Wat de reden ook is dat jouw brommer kenteken kwijt is: zonder kenteken mag je de weg niet op. Om weer op de openbare weg te mogen rijden, moet je eerst een nieuwe kentekenplaat aanvragen. Maar hoe doe je dat? We zetten de stappen hieronder voor je op een rij. 

1. Vraag een kentekenplaat aan bij een erkende fabrikant 

Een nieuwe kentekenplaat kun je alleen aanvragen bij een erkende fabrikant. Een erkende fabrikant bij jou in de buurt vind je met de locatiewijzer van de RDW.  

2. Zorg dat je de juiste documenten meeneemt voor de uitgifte

Om een nieuw kenteken op te halen, moet je de juiste documenten bij je hebben. Ten eerste moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen. Ook moet je de kentekencard of het originele Voertuigbewijs (deel 1A) bij je hebben. 

3. Betaal voor je nieuwe kentekenplaat

Voor een nieuwe kentekenplaat moet je wel betalen. Elke erkende fabrikant stelt zijn eigen prijs vast voor een nieuwe kentekenplaat. Daarom kan de prijs per fabrikant anders zijn. 

4. Installeer de nieuwe kentekenplaat op je brommer

Als je je nieuwe kentekenplaat hebt gekocht, moet je deze zelf installeren. Zorg dat je jouw kentekenplaat goed vastzet. Dit kun je zelf doen met popnagels of speciale antidiefstalschroeven. Zo voorkom je dat je de kentekenplaat van jouw brommer zo weer kwijt is. 

Tijdelijk kenteken aanvragen 

Een nieuw kenteken aanvragen kan tijd kosten. Als je jouw brommer vaak nodig hebt, is dat een probleem. Daarom is het, als jouw kenteken gestolen is, ook mogelijk om een tijdelijk kenteken aan te vragen. Je moet hiervoor wel aangifte hebben gedaan bij de politie. Ook moet je een ondertekend proces-verbaal hebben van deze aangifte. Daarmee kun je een tijdelijke witte kentekenplaat kopen. Deze mag je gebruiken tot je een nieuw kenteken(bewijs) hebt. Zo kun je met jouw brommer op de openbare weg blijven rijden tot je een nieuw kenteken hebt. 

Brommer verzekeren 

Als je het kenteken van je brommer kwijt bent door schade of diefstal, kost het vervangen geld. Dan is het wel zo fijn als je daarvoor verzekerd bent. Met een bromfietsverzekering van Univé kun je je verzekeren tegen zulke kosten.


Bereken je premie