Ga naar inhoud

Verkeersregels: claxonneren en toeteren

Je staat stil voor een groen verkeerslicht, maar de auto voor je trekt maar niet op. Ongetwijfeld herken je het: iemand drukt geïrriteerd op de claxon, hopend dat de auto voor je optrekt. Toeteren is iets wat we vaak in het verkeer tegenkomen, soms uit frustratie en soms om te waarschuwen. Maar wist je dat er regels zijn voor het gebruiken van de claxon? Op deze pagina lees je wat de regels zijn rond toeteren in het verkeer.

Wat is claxonneren?

Claxonneren is het gebruiken van de toeter van je auto. Dit doe je door op de claxon te drukken. Deze zit midden op het autostuur. Het maakt een hard geluid, zodat andere weggebruikers je kunnen horen. Je gebruikt de claxon om iemand te waarschuwen in het verkeer. Bijvoorbeeld als iemand jou niet ziet aankomen. Je mag de claxon niet gebruiken om frustratie te uiten. Claxonneren is namelijk alleen bedoeld om ongelukken, zoals een aanrijding, te voorkomen.

Wanneer mag je claxonneren?

Claxonneren mag alleen als er direct gevaar dreigt. Denk aan situaties waarin je een ongeluk wilt voorkomen, zoals:

  • Een auto die plotseling van rijstrook wisselt
  • Een bestuurder die je niet ziet aankomen

Toeteren om iemand te laten doorrijden bij groen licht? Dat mag niet. Doe je dit toch? Dan loop je het risico op een verkeersboete van € 190 (2025).

Wat is onnodig claxonneren?

Gebruik je de claxon zonder dat er gevaar is? Dan veroorzaak je onnodig geluid – en dat is niet toegestaan. Volgens de verkeersregels (artikel 28 RVV 1990) mag je alleen toeteren om een dreigende gevaarlijke situatie te voorkomen. Toeteren als grap of uit irritatie is dus verboden.

Eisen aan een claxon

Elke auto moet een claxon hebben. Maar er zijn regels:

  • Je mag maar één claxon in de auto hebben
  • De claxon mag maximaal twee tonen geven
  • Beide tonen moeten tegelijk klinken
  • Een te harde claxon is niet wettelijk verboden, maar kan wel een boete opleveren als je anderen erdoor schrikken

Meer lezen over verkeersregels?