Ga naar inhoud

Militaire colonne en uitvaartstoet

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorrangsregels in het verkeer. En dan niet alleen de basis voorrangsregels, maar zeer zeker ook de uitzonderingen. Want wanneer heeft bijvoorbeeld een militaire colonne voorrang? En hoe zit het met een uitvaartstoet? Hoe voorrang werkt in dit soort situaties leggen we op deze pagina graag aan u uit. 

Voorrangsregels bij militaire colonne en uitvaartstoet 

Er gelden specifieke voorrangsregels als u in het verkeer te maken krijgt met een militaire colonne of een rouwstoet. Verwar deze regels overigens niet met de regels voor hulpdiensten.  

Om de voorrangsregels goed inzichtelijk te maken, behandelen we op deze pagina de twee situaties apart. Eerst kijken we naar hoe het zit bij een militaire colonne. Daarna leggen we de regels uit rondom een uitvaartstoet. 

Voorrangsregels bij een militaire colonne  

De voorste auto van een militaire colonne moet zich net als alle andere weggebruikers aan de normale verkeersregels houden. U mag als weggebruiker een militaire colonne alleen niet doorsnijden. Dit geldt overal op de weg. Dus niet alleen bij kruispunten maar ook bij een in- of uitrit.  

Rijdt u op een voorrangsweg of heeft u een groen verkeerslicht? Dan heeft u nog altijd geen voorrang op een militaire colonne. Daarnaast zijn er bij een militaire colonne nog een paar belangrijke uitzonderingen. Zo hoeft een militaire colonne: 

  • voetgangers op voetgangersoversteekplaatsen niet voor te laten gaan. 
  • een wegrijdende bus niet de gelegenheid te geven om dit te doen. 
  • niet te stoppen bij een rood stoplicht als het voorste voertuig het groene licht al is gepasseerd. 

Uitvaartstoet en voorrangsregels 

Krijgt u in het verkeer te maken met een rouwstoet? Dan gelden er alleen speciale voorrangsregels als de voertuigen van de uitvaartstoet een speciale vlag dragen. Net als bij de militaire colonne gelden hier ook weer de normale verkeersregels voor het voorste voertuig. U mag de uitvaartstoet dus niet meer doorkruisen als die al aan het oversteken is. 

Voeren de rouwauto’s geen vlaggen op de auto’s? Dan bent u niet verplicht de stoet voor te laten gaan en gelden in principe de normale voorrangsregels. Toch wordt het meestal wel gewaardeerd als u zo’n uitvaartstoet ook voorrang verleent. 

We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties