Ga naar inhoud

Sirene politie, brandweer en ambulance

U kent het wel. U rijdt in de auto en plotseling hoort u in de verte een sirene. Weet u dan wat u precies moet doen en wat de verkeersregels voor hulpdiensten zijn? Op deze pagina geven we u meer informatie en uitleg. 

De verkeersregels voor hulpdiensten 

Zwaailichten en sirenes mogen alleen gebruikt worden in gevallen van nood en in situaties waarbij het van belang is om snel op te treden. Als een hulpdienst rondrijdt met zwaailichten en sirenes, wordt het een voorrangsvoertuig. De andere weggebruikers moeten dan voorrang verlenen aan deze hulpdienst. 

Politie, brandweer en ambulance mogen zwaailichten en sirenes gebruiken. Maar deze hulpdiensten zijn niet de enigen die dat mogen. Ook piketdiensten, nachtdokters en verplegend personeel (dat ingezet wordt bij spoedeisende hulp) mogen ze gebruiken. 

Als we het wettelijk bekijken, zijn hulpdiensten die alleen hun zwaailicht gebruiken geen voorrangsvoertuigen. Toch gebruiken zij hun zwaailicht niet voor niets. Ze willen namelijk wel graag voorrang van anderen krijgen omdat ze haast hebben. Houd dat dus goed in de gaten en ga zo veel mogelijk voor ze aan de kant. 

Wat te doen bij een naderende hulpdienst? 

Het is soms even schrikken als u plotseling sirenes hoort en zwaailichten dichterbij ziet komen. Het belangrijkste wat u kunt doen is rustig blijven en uw hoofd koel houden. Wat verder ook slim is om te doen, zijn de volgende zaken: 

  • Ga niet ineens op de rem staan. 
  • Focus u op waar het geluid precies vandaan komt. Check alle spiegels en zet de radio zachter of uit. 
  • Geef zelf richting aan. Zo weten de hulpdiensten dat u ze gezien heeft en dat u aan de kant gaat. 
  • Maak zo veel mogelijk ruimte voor de hulpdiensten en doe dit heel rustig. Lukt dit niet meteen? Rijd dan voor de hulpdienst uit totdat het veilig is om hem of haar voorbij te laten gaan. Houd u hierbij wel aan de maximumsnelheid. 
  • Denk zeer zeker ook aan uw eigen veiligheid bij dit soort situaties. 

Rijdt u op een rotonde als een voertuig met sirenes en zwaailichten u voorbij moet? Blijf dan op de rotonde rijden totdat de hulpdienst de rotonde verlaten heeft. Nu kunt u weer uw eigen weg vervolgen zoals gepland. 

Een militaire colonne valt niet onder de verkeersregels voor hulpdiensten. Daar gelden specifieke regels voor, net als voor een uitvaartstoet.

We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties.