Ga naar inhoud

Schade aan auto door vandalisme

Schade aan je auto is nooit leuk, maar al helemaal niet als het ontstaan is door vandalisme. Of het nu gaat om een afgetrapte zijspiegel of een kras op je portier: autoschade door vandalisme wil je liever voorkomen.

Wordt autoschade door vandalisme vergoed? 

Of je de schade vergoed krijgt, hangt af van welke autoverzekering je bij ons hebt afgesloten. 

Ik heb een WA-autoverzekering

Met een WA-autoverzekering is schade door vandalisme niet gedekt. Deze verzekering dekt alleen schade die jij veroorzaakt aan anderen.

Ik heb een WA+ autoverzekering

Een WA+ autoverzekering (ook wel Beperkt Casco) dekt schade door vandalisme niet. Deze verzekering dekt schade aan jouw eigen auto alleen in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld bij brand, inbraak, diefstal of joyriding.

Ik heb een All Risk autoverzekering

Een All Risk autoverzekering vergoedt meestal schade door vandalisme. Daaronder vallen bijvoorbeeld krassen in de lak, kapotte spiegels en lekgestoken banden. Je kunt je schade zelf online melden via Mijn Univé.

Autoschade melden

Vandalisme auto: dader onbekend  

Is jouw auto door vandalisme beschadigd maar is de dader onbekend? Dan is het niet mogelijk om de schade op de dader te verhalen. Een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer heeft geen zin omdat de schade niet veroorzaakt is door een motorvoertuig. 

Vandalisme auto: de dader is bekend  

Is de dader bekend? Dan kun je de schade misschien op diegene verhalen. Al zal dat niet makkelijk zijn. Je claimt dan namelijk de schade op de dader zelf. De meeste aansprakelijkheidsverzekeraars vergoeden zogeheten "opzetschade" alleen wanneer de veroorzaker een kind is onder de 14.

Schadevrije jaren en vandalisme 

Het claimen van schade bij vandalisme aan je auto leidt in de meeste gevallen tot een achteruitgang in je schadevrije jaren. Als de schade niet heel groot is, kan het daardoor soms goedkoper uitpakken om de schade zelf te betalen. Je premie gaat dan niet omhoog. Je kunt altijd contact met ons opnemen om de mogelijkheden in jouw situatie te bespreken. 

We hebben meer tips en advies over schade aan jouw auto.