Ga naar inhoud

Schade aan auto door vandalisme

Schade aan uw auto is nooit leuk, maar al helemaal niet als het ontstaan is door vandalisme. Of het nu gaat om een afgetrapte zijspiegel of een kras aan de zijkant van uw auto: autoschade door vandalisme wilt u te allen tijde voorkomen. Of u iets van de schade vergoed krijgt, is afhankelijk van het type autoverzekering dat u heeft afgesloten. 

Vandalisme en de verzekering van uw auto 

Heeft u een WA-autoverzekering? Dan is schade aan uw auto door vandalisme niet gedekt. Hetzelfde geldt voor WA+ Beperkt Casco.  Bij de WA Plus-dekking worden alleen bepaalde oorzaken vergoed. De schade moet dan zijn toegebracht door bijvoorbeeld brand, inbraak, diefstal of joyriding. Een All Risk autoverzekering vergoedt doorgaans nagenoeg alle schade door vandalisme. Daar vallen bijvoorbeeld ook krassen in de lak, kapotte spiegels en lek gestoken banden onder. 

Doe altijd aangifte!

Bij vandalisme en schade aan uw auto, is het verplicht om aangifte te doen bij de politie. Dat kan direct online of door te bellen met 0900-8844. Om een schadevergoeding te claimen bij uw verzekeraar, heeft u namelijk altijd een bewijs van aangifte nodig. 

Vandalisme auto: dader onbekend  

Is uw auto door vandalisme beschadigd maar is de dader onbekend? Dan is het niet mogelijk om de schade op de dader te verhalen. Een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer heeft geen zin omdat de schade niet veroorzaakt is door een motorvoertuig. 

Vandalisme auto: de dader is bekend  

Is de dader wel bekend die de schade aan uw auto heeft veroorzaakt? Dan is de schade misschien wel te verhalen, al zal dat niet makkelijk zijn. U claimt dan namelijk de schade op de dader zelf. De meeste aansprakelijkheidsverzekeraars vergoeden "opzetschade" alleen wanneer de veroorzaker een kind is onder de 14. Er was namelijk opzet in het spel. 

Schadevrije jaren en vandalisme 

Het claimen van schade bij vandalisme aan uw auto leidt in de meeste gevallen wel tot een achteruitgang in schadevrije jaren. Als de schade niet zo heel groot is, kan het soms slimmer zijn om de schade zelf te betalen. Uw premie gaat dan niet omhoog. Neem altijd contact op met uw verzekeraar om de mogelijkheden voor uw specifieke situatie te bespreken. 

We hebben meer tips en advies over schade aan uw auto.