Ga naar inhoud

Wat te doen bij autobrand?

Een auto kan om verschillende redenen in brand vliegen. Bijvoorbeeld door vandalisme, slecht onderhoud, na een aanrijding of door een andere auto. Wat moet je eigenlijk doen als je auto in brand vliegt? En hoe zit dat met de verzekering?

Hoe ontstaan autobranden?

In een auto zitten nogal wat brandbare onderdelen. Denk hierbij aan de bekabeling, de brandstof van de auto, de banden en de materialen van het interieur van de auto. De brand kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een kortsluiting of lekkende stoffen. Wanneer er brand ontstaat in de auto, kan het zich heel snel verspreiden door de hele auto. Hierdoor kan de hele auto uitbranden.

je ziet hier een auto die in brand staat

Wat te doen bij autobrand?

Staat je eigen auto in brand? Zorg dan dat je op de juiste manier handelt. Als je nog in de auto zit, probeer de auto dan veilig te parkeren. Laat ook zo snel mogelijk alle passagiers uitstappen en verlaat zelf ook de auto. Verder kun je het beste:

Auto in brand en je verzekering

Is je auto in brand gevlogen? En ben je WA+ of All Risk bij ons verzekerd? Dan ben je verzekerd voor schade aan je auto door brand, ontploffing of kortsluiting. Ook als dat door de auto zelf komt. Met WA ben je dus niet verzekerd tegen brandschade. Je kunt dan alleen de dader aansprakelijk stellen, maar die is helaas lang niet in alle gevallen bekend.

Vergoeding van verzekering bij brandschade door een andere auto

Stel: een auto die naast die van jou geparkeerd staat is in brand gevlogen. Helaas is de brand overgeslagen naar jouw auto. Gelukkig is alles geblust, maar je ziet dat jouw auto flinke schade heeft. Wat moet je doen als jouw auto niet de brand veroorzaakte, maar wel schade heeft? Om de ander aansprakelijk te stellen, moet je kunnen aantonen dat diegene schuld heeft aan ontstaan van de brand. Had de eigenaar van de andere auto de brand niet kunnen voorkomen? Dan moet je gebruik maken van je eigen verzekering.

Tips om autobrand te voorkomen

Het liefste wil je natuurlijk dat je auto helemaal niet in brand vliegt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om een autobrand te voorkomen:

Laat je auto goed onderhouden en vraag ook of de garage de bedradingen en brandstofleidingen goed controleert.

Ga je tanken? Vul de brandstoftank dan niet volledig. Zo blijft er ruimte over om uitzetting van de brandstof op te vangen.

Heb je een reservetank in de auto liggen? Zorg er dan voor dat deze van metaal is en er een stevige dop op zit. Let er ook op dat de tank goed vaststaat.

Hiermee voorkom je brandschade door vandalisme.

Voorkom aanrijdingen met je auto (waardoor autobranden kunnen onstaan) door zelf zo veilig mogelijk te rijden.

Jouw auto goed verzekerd tegen brand bij Univé

Met de WA+ en All Risk autoverzekering van Univé weet je zeker dat je goed verzekerd bent voor brandschade. Benieuwd hoeveel je bij ons betaalt?

Bereken nu je premie
Of sluit direct af