Ga naar inhoud

Lakschade herstellen: kosten en tips

Het ergste aan lakschade is dat het enorm zichtbaar is. En uw auto poetsen lost het niet op. Wat kunt u doen als u zelf de schade wilt repareren of het juist wilt uitbesteden? En wat zijn de kosten daarvan? Wij vertellen u er graag meer over.

Inhoudsopgave

Zelf herstellen

Lakschade aan de auto zelf herstellen kan, als de kras niet te diep is. Dit kunt u makkelijk controleren door de kras nat te maken. Blijft de kras zichtbaar? Dan zijn is er schade aan meerdere laklagen en kunt u het beste naar een professionele hersteller. Ziet u de kras na het natmaken even niet meer? Dan is zelf polijsten ook een oplossing. Hiervoor heeft u een polijstmachine en polijstpasta nodig.

Zelf met een autolakstift of spuitbus aan de slag gaan, raden we af. Als u niet de juiste stappen volgt, kan later bijvoorbeeld een kleurverschil ontstaan.

Autolak herstellen, hoe werkt dat?

Hoe de reparatie werkt, hangt af van hoe diep de lakschade is. Is de onderste laklaag (de grondlaag) aangetast? Dan is een uitgebreide reparatie nodig. Deze laag beschermt namelijk tegen roest. De middelste laag geeft kleur aan de auto. De toplaag is een coating ter bescherming van vocht en vuil. Als de lakschade minder diep is, is het herstel makkelijker.

Voor een diepe kras heeft u in de meeste gevallen een professional nodig hebben. Een schadehersteller kan u precies uitleggen hoe dit werkt. Bij kleine schades aan de zijkant van de auto gaat dat vaak via spotrepair. Zo hoeft maar een klein deel van de auto opnieuw gelakt te worden. Dat scheelt tijd en geld. De kras mag dan niet langer dan ongeveer dertig centimeter zijn.

Wat kost het herstellen van lakschade?

Kleine plekken lakschade zijn vaak te herstellen vanaf ongeveer € 75. Maar de kosten lopen op als de schade dieper of groter is. Ook de plek van de schade speelt mee. Een kras op de spiegelkap is bijvoorbeeld goedkoper te herstellen dan op een deur. Vraag vooraf aan de hersteller wat de kosten zijn. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Lakschade herstellen en uw autoverzekering

Lakschade door iemand anders

Heeft u lakschade omdat er iemand anders tegen uw auto is aangereden? Dan is dit verzekerd via de autoverzekering van de andere partij. Of misschien heeft iemand op een andere manier per ongeluk een kras op uw auto gemaakt. Dan is dit verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering van degene die de schade heeft veroorzaakt. Gaat het om vandalisme, dan kunt u de schade claimen op uw eigen autoverzekering. Dit is alleen verzekerd met een Allrisk (Volledige Casco) verzekering.  

Lakschade door steenslag of storm

Tijdens het rijden vliegen er vaak kleine steentjes tegen uw auto aan, dit is steenslag. Die zorgen soms voor lakschade. Dit is alleen verzekerd met een Allrisk (Volledige Casco) verzekering.  

Heeft u lakschade door een storm? Bijvoorbeeld omdat er een tak tegen uw auto aan is gewaaid? Dan bent u hiervoor verzekerd als u een WA Plus (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) autoverzekering heeft. Er geldt wel een eigen risico. Standaard is dit € 100. Het uitdeuken van uw auto kost vaak minder dan € 100, u hoeft de schade dan dus niet in te dienen. Heeft u gekozen voor ‘Geen eigen risico’ of zijn de kosten hoger dan € 100? Dan kunt u de schade wel indienen. Dit heeft geen invloed op uw schadevrije jaren. 

Zelf lakschade veroorzaakt

Misschien heeft u zelf per ongeluk schade gemaakt aan de lak van uw auto. Bijvoorbeeld door ergens tegenaan te rijden, of omdat u even niet oplette bij het uitladen van de boodschappen. Lakschade die u zelf veroorzaakt, is verzekerd met een Allrisk (Volledige Casco) verzekering. Het eigen risico is standaard € 100. Daarnaast heeft het claimen van een schade die u zelf veroorzaakt heeft, invloed op uw schadevrije jaren. Uw premie gaat dan omhoog. In Mijn Univé kunt u berekenen hoeveel uw premie omhoog gaat. U ziet dan ook of u de schade dus beter zelf kunt betalen. 

Lakschade melden

Als de lakschade verzekerd is, kunt u de schade bij ons melden. Dat kan in ongeveer vijf minuten in Mijn Univé. U vult in hoe de lakschade is ontstaan. Daarna zoekt u in Mijn Univé een schadehersteller bij in de buurt. Maak een afspraak en laat de lakschade aan uw auto repareren. Als u naar een Univé schadehersteller gaat, regelen wij de betaling met de reparateur. U hoeft dan niets voor te schieten.

Lakschade melden