Ga naar inhoud

Lakschade herstellen: kosten en tips

Het ergste aan lakschade is dat het enorm zichtbaar is. En uw auto poetsen lost het niet op. Elke keer ertegenaan kijken is irritant, dus u wilt graag zo snel mogelijk de lakschade herstellen. Wat kunt u doen als u zelf de schade wilt repareren of het juist wilt uitbesteden? En wat zijn de kosten daarvan? Wij vertellen u er graag meer over. 

Zelf herstellen kan, als u weet wat u doet 

Wilt u lakschade aan de auto zelf herstellen? Dat kan, maar dan moet u wel weten wat u doet. Met de juiste expertise kunt u de schade zelf wegwerken, wat u waarschijnlijk scheelt in de kosten.  

Uitbesteden van het schadeherstel is de optie die de meeste mensen kiezen. Een professional weet immers precies wat te doen en kan de lakschade snel en goed herstellen. Het scheelt u bovendien veel tijd en eventuele frustratie, zeker als u niet ervaren bent op dit gebied. 

Autolak herstellen, hoe werkt dat? 

Voordat u zelf aan de slag gaat met een autolakstift of een spuitbus autolak, moet u eerst weten wat de aard van de lakschade eigenlijk is. Is de onderste laklaag (de grondlaag) aangetast? Dan is een grondige reparatie nodig. Deze laag beschermt namelijk tegen roest. De middelste laag geeft kleur aan de auto en de toplaag is een coating ter bescherming van vocht en vuil. Hoe ondieper de lakschade, hoe makkelijker het herstellen gaat. 

Voor een diepe kras zult u in de meeste gevallen een professional nodig hebben. Een schadehersteller kan u precies uitleggen hoe spotrepair werkt. Voor middeldiepe krassen kunt u met een lakstift op kleur en een lakstift met blanke lak beide lagen herstellen. Een ondiepe kras heeft alleen wat nieuwe blanke lak nodig na wat polijstwerk. In dat geval is autolak herstellen simpel zelf te doen. Is de plek wat groter, dan is het aan te raden om een spuitbus te gebruiken in plaats van een stift.

Wat zijn de kosten van lakschade herstellen?

Online vindt u aanbieders die kleine plekken lakschade herstellen voor slechts € 59. De uiteindelijke prijs is echter altijd afhankelijk van de grootte van de schade. Ook de locatie op de auto speelt mee. Hoe groter, dieper en ontoegankelijker, des te hoger wordt de uiteindelijke factuur. 

Een precieze prijs kunnen wij u hier daarom niet geven. Vraag vooraf na wat de kosten voor het herstellen van de lakschade zijn. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.