Schade door aanrijding en preventietips

De kans om betrokken te raken bij een aanrijding is ongeveer 4%, blijkt uit analyse door Univé van de schadeclaims veroorzaakt door een aanrijding over de afgelopen twee jaren. Uit de analyse bleken opmerkelijke verschillen. Zo is de kans op een aanrijding met een SEAT het grootst en met een Daihatsu het kleinst. Ook zijn er regionale verschillen in de kans op een aanrijding.

Sommige automerken zijn vaker betrokken bij een aanrijding

Van de veelvoorkomende automerken dienden verzekerden van Univé met een SEAT, BMW en Audi relatief het vaakst een claim in op hun autoverzekering door aanrijding: respectievelijk 2,7%, 2,62% en 2,49%. De automerken Volvo en Volkswagen volgen op de voet, met 2,48% en 2,44% en maken zo de top vijf compleet.

Daarentegen claimden Daihatsu-rijders het minst vaak schade door een aanrijding met 1,66%, evenals Kia- en Nissan-rijders (1,97% en 1,98%).

Meeste aanrijdingen in Limburg

Limburg staat bovenaan de lijst van provincies waar de meeste aanrijdingsschade wordt gemeld. 2,98% van de verzekerden in deze provincie deed aanspraak op hun autoverzekering na een aanrijding. De top 3 bestaat verder uit Zuid-Holland en Noord-Brabant. Opmerkelijk is dat Zeeland met een bijna gemiddeld claimpercentage een middenmoter is wanneer het gaat om aanrijdingen in het algemeen. Maar deze provincie is koploper in het aantal eenzijdige aanrijdingen. De Zeeuwen kwamen vier keer vaker ongewild met een object in botsing dan de gemiddelde Nederlander.

Dit is de volledige lijst met percentages per provincie:

Drenthe

1,80%

Flevoland

2,58%

Friesland

1,86%

Gelderland

2,13%

Groningen

2,02%

Limburg

2,98%

Noord-Brabant

2,59%

Noord-Holland

2,44%

Overijssel

2,24%

Utrecht

2,57%

Zeeland

2,48%

Zuid-Holland

2,92%


Meer aanrijdingen in stedelijke gebieden en met bestelwagens


Voorspelbaar, maar het blijkt ook uit de analyse, is dat de kans op een aanrijding in stedelijke gebieden hoger is dan in niet-stedelijke gebieden.


Stedelijkheid

Schadefrequentie Aanrijding

Niet-stedelijk

1,90%

Weinig stedelijk

2,04%

Matig stedelijk

2,21%

Sterk stedelijk

2,60%

Zeer sterk stedelijk

3,35%

 

Qua carrosserie zijn bestelwagens het vaakst betrokken bij aanrijdingen, gevolgd door combi’s en sedans. Voor auto’s met een softtop wordt het minst vaak een beroep gedaan op de autoverzekering:

Carrosserie

Schadefrequentie Aanrijding

Softtop

1,51%

Sports Utility Vehicle (SUV)

2,05%

Hatchback

2,21%

Multi Purpose Vehicle (MPV)

2,24%

Sedan

2,49%

Combi

2,53%

Bestelwagen

3,11%

 

Bruine en zwarte het auto’s vaakst betrokken bij aanrijding

Bruine en zwarte auto’s veroorzaken de meeste aanrijdingen. Respectievelijk 4,2% en 4,1% werden ingediend door bestuurders van bruine en zwarte auto’s. Een crèmekleurige auto zorgt daarentegen voor de minste claims bij een aanrijding: slechts 1,6%% van de verzekerden met een crèmekleurige auto overkwam schade door een botsing.

Maar het zijn niet-allesbepalende premiefactoren

Automerk en woonplaats bepalen mede de autoverzekeringspremie. Maar daarvoor zijn meer factoren van belang, zoals bouwjaar van de auto, leeftijd van de bestuurder en opgebouwde schadevrije-jaren. Bovendien zijn aanrijdingsschades slechts een deel van de totale schadelast.

Tips om een aanrijding te voorkomen

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Door bewuste en gefocuste verkeersdeelname is het mogelijk het aantal ongevallen te verminderen. Hoewel de kans op een aanrijding nooit volledig uit te sluiten valt, beperken deze tips de kans erop:

  • Rij mono. Gebruik uw mobiele telefoon niet wanneer u achter het stuur zit. Een kort moment van afleiding kan al fataal zijn.
  • Houd voldoende afstand tot de andere weggebruikers, ga niet bumperkleven. En geef fietsers en voetgangers de ruimte.
  • Geef duidelijk en op tijd richting aan.
  • Gebruik uw verlichting, ook overdag. Maar verblind tegenliggers niet in de avond.
  • Vermijd rijden bij slecht weer zoals mist
  • Onderhoud uw auto goed, denk ook aan de juiste bandenspanning en schone ruiten.
  • Pauzeer voldoende, zeker bij lange autoritten. Stop na maximaal 2 uur autorijden voor minimaal 15 minuten pauze.
  • Houd u aan de verkeersregels, zoals het dragen van autogordels, de maximumsnelheid respecteren en zonder alcohol achter het stuur.

Toch aanrijdingschade?

Heeft u toch schade door een aanrijding aan uw eigen auto of die van een ander? Dan is het prettig als u een goede autoverzekering heeft. Een WA-autoverzekering vergoedt alleen schade die u aan een ander heeft toegebracht. Schade aan uw eigen auto wordt vergoed vanuit een All Risk-autoverzekering.

Verantwoording onderzoekscijfers

De onderzoekscijfers waarop Univé dit bericht baseert zijn opgesteld op basis van eigen data. Natuurlijk was 2020 een vreemd jaar voor iedereen. Ook voor verzekeraars, want er werd veel minder autogereden en dus werden er ook minder schades gemeld. Om dit te compenseren, heeft Univé voor dit onderzoek de cijfers van 2019 en 2020 bij elkaar opgeteld en daar het gemiddelde van genomen.

Univé publiceerde op 2 september 2021 een persbericht over aanrijdingsschade.