Ga naar inhoud

Rijden met uitstekende lading

Wilt u iets groots vervoeren met uw auto? En past dit niet in zijn geheel in de auto? Dan is het goed om te weten hoever de lading mag uitsteken. Op deze pagina leggen we de regels uit rondom het rijden met uitstekende lading. 

Hoe ver mag lading uitsteken? 

Het antwoord op de vraag hoe ver lading mag uitsteken, is afhankelijk van om wat voor soort lading het gaat. En op welke manier u de lading gaat vervoeren. Laten we eerst eens kijken naar het soort lading. Lading wordt onderverdeeld in twee soorten: deelbare lading en ondeelbare lading.  

Deelbare lading is lading die is op te delen in kleinere delen. Zoals een pakket of bijvoorbeeld een kastje dat te demonteren is. Ondeelbare lading betreft lading die niet op te delen of te demonteren is. Of althans, niet zonder dat u het beschadigt of kapot maakt. U moet dan bijvoorbeeld denken aan een grote paal of een ladder. 

Deelbare lading en uitsteken auto 

De regels voor het uitsteken van deelbare lading zijn strenger dan die voor ondeelbare lading. Dat komt omdat u deelbare lading zelf gemakkelijk kleiner kunt maken. Deelbare lading mag NIET aan de voorkant van de auto uitsteken. Aan de zijkanten van de auto mag deze lading maximaal 20 centimeter uitsteken. En aan de achterzijde mag de lading niet meer dan 1 meter uitsteken. Ook mag de lading de verlichting en het nummerbord van de auto niet bedekken. 

Regels bij ondeelbare lading 

Ondeelbare lading mag niet meer dan 1 meter aan de voorzijde uitsteken. Hetzelfde geldt voor de achterzijde. Aan de zijkanten mag deze lading niet meer dan 20 centimeter uitsteken. Ook hier geldt dat de lading de verlichting en het nummerbord niet mag bedekken. 

Lading bij aanhanger of aanhangwagen 

Vervoert u de lading per aanhanger of aanhangwagen? Dan zijn de regels voor uitstekende lading weer ietsjes anders. Zo mag de lading aan de voorzijde NIET uitsteken. Deelbare lading mag aan de zijkanten maximaal 20 centimeter uitsteken. Ondeelbare lading mag meer dan 20 centimeter uitsteken als de aanhanger niet breder dan 3 meter is.  

Aan de achterzijde mag deelbare lading niet meer dan 1 meter uitsteken. Ondeelbare lading mag wel verder uitsteken. Daarbij geldt dat de lading niet meer dan de helft van de lengte van de aanhangwagen mag uitsteken. Daarbij geldt ook nog een maximum van 5 meter, gerekend vanaf de achteras. 

Vervoer uw lading altijd veilig 

Wat voor lading u ook in uw auto meeneemt, zorg er altijd voor dat alles goed is vastgemaakt. Het is met het oog op de veiligheid namelijk belangrijk dat de lading niet kan gaan schuiven. Maak daarbij bijvoorbeeld gebruik van spanbanden. Of kies, afhankelijk van wat voor lading u heeft, voor speciale dragers. Zoals een imperiaal of een fietsendrager. Houd er bovendien ook rekening mee dat door de lading van uw auto uw remweg langer wordt.  

We hebben meer informatie over verkeersregels en -situaties.