Ga naar inhoud

Reservelampjes voor je auto

Als één van je lampen niet meer werkt, is een extra lampenset in je auto handig. Je hoeft dan niet in het donker te stoppen en wachten tot er hulp komt. Je zorgt er dan namelijk zelf voor dat je weer veilig door kunt rijden. Op deze pagina vertellen we je meer over deze reservelampjes, die vaak als set worden verkocht.  

Zijn reservelampen in de auto verplicht? 

Je moet in Nederland alleen je rijbewijs en kentekenbewijs verplicht bij je hebben. Verder heb je geen verplichte uitrusting in de auto nodig. Zelfs veiligheidsitems zoals de gevarendriehoek, lifehammer of een veiligheidshesje zijn niet verplicht. Dat geldt dus ook voor reservelampjes. Maar ook al zijn deze niet verplicht, ze zijn wel handig.  

In andere landen in Europa zijn de regels anders. Zo heb je in Kroatië en Slovenië namelijk wel verplicht reservelampjes in je auto nodig. Zo’n autolampenset is in het buitenland in huurauto’s vaak ook verplicht. Deze zal daar dan ook vaak al in liggen. 

Lees ook over verplichte voorwerpen in Frankrijk of verplichte voorwerpen in België

Reservelampjes gebruiken bij kapotte lampen 

De reservelampjes gebruik je dus om kapotte lampen van je auto te vervangen. Zo kun je weer veilig en verlicht de weg op. Werken je lampen niet meer? Dan kun je minder goed zien. Ook zullen anderen jou minder goed kunnen zien. Er kan dan een gevaarlijke situatie ontstaan of zelfs een aanrijding. Daarom is het slim om zo snel mogelijk je kapotte lamp te vervangen. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je geen boete voor rijden zonder licht riskeert.  

Aangehouden met een kapotte lamp 

Misschien had je zelf nog niet door dat je lamp stuk was en word je aangehouden. Dat is natuurlijk erg vervelend. Heb je op zo’n moment reservelampjes bij je? Leg je verhaal dan uit aan de politie en repareer de kapotte lamp direct. De politie zal je dan vaak geen boete geven. 

Je vindt hier informatie over het vervangen van je verlichting

Welke reservelampjes heb ik nodig 

In de documenten van je auto, zoals het onderhoudsboekje of het instructieboekje, staat welke lampen je nodig hebt. Ook je vakgarage of een specialist kan je dit vertellen. Kijk vooral naar het type pit van het lampje. Heeft je auto een H1, H4 of H7 pit? Schaf dan een set aan voor dat type pit. De sets zijn vaak erg uitgebreid. Je vindt daarin niet alleen de lampjes, maar ook andere onderdelen voor je verlichting, zoals steekzekeringen. Er zijn 12- tot 30-delige lampensets. De kosten voor zo’n set vallen mee. Voor een set betaal je tussen de € 6,- en € 20,-.  

Geen verlichting en geen reservelampjes? 

Heb je toch geen reservelampen in je auto, maar wel een kapotte lamp? Dan kun je niet verder rijden en moet je wachten om geholpen te worden met het repareren van je verlichting. Met de aanvullende dekking Pechhulp van Univé kun je dan snel geholpen worden. 

Je kunt pechhulp bereiken via de Univé App, of telefonisch via de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.  

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook over Autoverlichting