Ga naar inhoud

Lifehammer auto en verkeersveiligheid

Net als de brandblusser, EHBO-doos, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje, is ook de veiligheidshamer onmisbaar voor de veiligheid in uw auto. Deze veiligheidshamer, ook wel noodhamer of lifehammer genoemd, kan levens redden in gevaarlijke situaties waarin u niet meer veilig uit uw auto kan komen. Is een lifehammer verplicht? Wanneer gebruikt u deze lifehammer in de auto? En hoe gebruikt u de veiligheidshamer in de auto? Univé vertelt u er alles over. 

Lifehammer verplicht

In Nederland gelden andere regels dan elders in Europa als het aankomt op de verplichte uitrusting van een auto. De veiligheidshamer is, net als veel andere veiligheidsitems, in Nederland dan ook geen verplicht onderdeel van de uitrusting van uw auto

Veiligheidshamer auto voor uw veiligheid

Een lifehammer is dus niet verplicht in uw auto in Nederland. Toch raden wij u wel aan om er standaard één in uw auto te hebben, zodat u deze in geval van nood kunt gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens een situatie waarin uw auto in brand staat of wanneer uw auto in het water belandt. Een lifehammer kan in zo’n situatie uw leven redden: per jaar verdrinken er namelijk gemiddeld 60 mensen wanneer de auto in het water belandt.

Waar bewaart u de veiligheidshamer auto

U heeft bij voorkeur niet één, maar meerdere veiligheidshamers tot uw beschikking in de auto. Zorg ervoor dat u er als bestuurder één binnen handbereik heeft. Bij voorkeur ligt er ook aan de passagierskant een noodhamer. De veiligheidshamer dient op zo’n afstand te liggen, dat u deze kunt pakken zonder uw gordel af te doen. Zo kunt u er ook goed bij wanneer u klem komt te zitten. Zorg ervoor dat u de noodhamer aan de auto bevestigt, het liefst aan iedere kant van de auto. Zo komt deze tijdens een ongeval niet te verschuiven.

Schade opgelopen? Meld het bij Univé

Met een Univé WA+ en All Risk autoverzekering bent u onder andere verzekerd tegen autobrand. Bel in zo’n situatie direct met de Univé alarmcentrale +31 592 34 81 12.

Meld uw schade zo snel mogelijk online op Mijn Univé of in de Univé App en vul eventueel een schadeformulier in. Voor direct contact met een medewerker vindt u hier onze contactgegevens. U kunt ook terecht bij één van onze Univé-winkels.

Veilig op weg met Univé

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.

Bereken uw premie