Ga naar inhoud

Koplamp vervangen

Is uw koplamp kapot en wilt u deze zelf vervangen? Hier leggen we u uit hoe u dat het beste kunt doen en geven we ook een aantal tips. Let op: het is niet bij elke auto mogelijk om zelf de autolamp te vervangen. Soms moet er eerst nog van alles gedemonteerd worden voor u bij het lampje kunt komen. En heeft uw auto xenonverlichting? Ook dan is het slimmer om door een garagebedrijf uw verlichting te laten vervangen.  

Welke lamp heeft u nodig? 

Gaat u zelf uw koplamp vervangen? Dan is het in de eerste plaats belangrijk om te weten wat voor lampen uw auto heeft. U vindt dit in het instructieboekje van de auto. Zo hebben koplampen standaardmaten zoals H1, H4 en H7. De lampen of lampensets zelf kunt u bij de garage of bijvoorbeeld de benzinepomp kopen. 

Tips bij zelf koplamp vervangen  

Maak gebruik van de onderstaande tips bij het vervangen van de autoverlichting:  

  • In het instructieboekje van de auto zoekt u op waar de lamp zich precies bevindt.  
  • Verwissel de lamp pas nadat de auto een tijd je heeft stilgestaan. Anders is de lamp nog veel te heet. 
  • Begin met de behuizing. Als deze nog heel is, verwijdert u het koplampglas en draait u de lamp eruit. 
  • Is de lamp doorgebrand of gesprongen? Zet dan een nieuwe lamp erin.  
  • Verwisselt u een halogeenlamp? Houd deze dan bij de voet vast. Vette vingers op de lamp kunnen er namelijk voor zorgen dat de lamp minder goed brandt en een kortere levensduur heeft. 

Complete unit van koplamp vervangen 

Is de volledige koplampunit stuk? Die kunt u ook in zijn geheel zelf vervangen. Maar dat is wel een wat lastiger karwei. Schakel daarom bij twijfel altijd uw autogarage in. 

  • Verwijder eerst de grill en de bumper als dit noodzakelijk is om bij de lamp te kunnen komen. Dit is een kwestie van het verwijderen van een aantal schroeven. 
  • Maak nu de koplampunit los, ook weer door de schroeven los te draaien. 
  • Ontkoppel nu de draden en verwijder dan op uw gemak de complete unit. 
  • Zet nu de lamp er in en sluit alle draden weer aan. Zeker dat alles weer goed zit? Draai dan de unit en eventueel ook de grill en bumper weer vast als u die losgemaakt had. 

Heeft u Pechhulp afgesloten bij uw autoverzekering? Bel dan de pechhulpcentrale als u onderweg stilstaat met een kapotte lamp. 

Wij hebben meer tips voor uw auto.