Ga naar inhoud

Boete voor autorijden zonder licht 

Niemand zit te wachten op een verkeersboete. Je doet er daarom goed aan om de verkeersregels op te volgen, zodat je zo’n boete zoveel mogelijk uit de weg kunt gaan. Ook voor het rijden zonder werkende verlichting kan je een boete krijgen, en bovendien is het gevaarlijk. We vertellen je over de regels, de verschillende boetes voor rijden zonder licht en over wat je kunt doen.  

Wanneer krijg je een boete voor autorijden zonder licht? 

Je mag nooit rijden met kapotte autoverlichting. Hiermee breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar ook je medeweggebruikers. Ziet de politie je rijden met kapotte verlichting? Dan zetten ze je aan de kant. Ze kunnen je een boete geven voor rijden zonder licht. Het bedrag van de boete hangt af van de situatie. Bijvoorbeeld welke lamp er precies kapot is en waar je op dat moment aan het rijden was. Denk bijvoorbeeld aan een slecht verlichte weg waarbij je koplampen kapot zijn. Het is dan erg gevaarlijk om te gaan autorijden.  

Hoeveel kost de boete voor rijden zonder licht in de auto? 

Net als de boete voor het niet dragen van een gordel in de auto, kost het rijden zonder licht je maximaal een boete van € 150,-. Toch zijn er veel soorten autoverlichting en verschilt de prijs dus per type. We hebben de verschillende bedragen voor elk niet werkend of missend type verlichting voor je op een rijtje gezet: 

  • Remlicht: € 150,- 

  • Knipperlicht: € 100,- 

  • Achteruitrijlicht: € 50,- 

  • Koplamp: tussen € 100,- en € 150,- 

  • Achterlicht: tussen € 100,- en € 150,- 

  • Kentekenverlichting: € 50,- 

Er zijn nog een aantal andere regels als het gaat om autoverlichting. Voor het overtreden ervan kun je ook een boete krijgen. Het gaat om de volgende overtredingen en boetes: 

  • Onterecht mistachterlicht gebruiken: € 150,- 

  • Onterecht grootlicht gebruiken: € 150,- 

  • Signalen geven aan andere bestuurders op niet toegestane wijze: € 100,- 

  • Onbevoegd blauw zwaai- of knipperlicht gebruiken: € 150,- 

Het direct vervangen van je kapotte lamp(en) 

Misschien is je lamp net kapotgegaan en ben je vlak erna aangehouden.  Heb je reservelampen bij je? Dan wil de politie het nog wel eens door de vingers zien als je je kapotte lamp direct vervangt.  

Lees ook: Koplamp vervangen

Verschillende verkeersboetes 

De prijs voor een boete verschilt per overtreding. Je kunt ook een boete krijgen voor bijvoorbeeld rijden door rood licht, verkeerd parkeren of voor het niet verlenen van voorrang

Bezwaar maken 

Je mag altijd bezwaar maken tegen een verkeersboete. Dat geldt dus ook voor de boetes voor je autoverlichting. Weet je niet zeker of je verkeersboete terecht of onterecht is gegeven? Maak dan gebruik van de online rechtenchecker van Univé. 

Check mijn verkeersboete