Ga naar inhoud

Aanrijding met mijn auto: wat moet ik doen?

Wanneer u een aanrijding met uw auto heeft, moet u direct een aantal zaken regelen. Wat precies, hangt ervan af of er wel of niet een tegenpartij bij betrokken is. Wat moet u zoal regelen? En wat regelt Univé voor u?

Wat te doen bij aanrijding auto met tegenpartij?

Het allerbelangrijkste is dat eventuele gewonden direct geholpen worden. Bel voor spoedeisende hulp direct 112 of het alarmnummer van het land waar u bent.

Gelukkig is dit niet altijd nodig. Zoek dan met de tegenpartij een veilige plek om het schadeformulier in te vullen. Daarbij is het belangrijk dat u:

 • geen schuld erkent of uitspraken doet over een schadevergoeding,
 • noteer de naam en adresgegevens, ook van eventuele getuigen,
 • foto’s maakt van de situatie, kentekens van de betrokken voertuigen en van de schade van de betrokken voertuigen.

Kunt u na de aanrijding niet verder rijden met uw auto? Bel dan de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar .

Meld uw schade zo snel mogelijk bij Univé online via Mijn Univé of de Univé App.

Wat te doen bij aanrijding auto zonder tegenpartij?

Heeft u hulp nodig? Bel dan de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112.

Meld uw schade zo snel mogelijk bij Univé online via Mijn Univé of de Univé-App.

Aanrijding in het buitenland?

U bent met uw auto verzekerd in alle landen die op de groene kaart vermeld staan. Uiteraard kunt u ook vanuit het buitenland 24/7 bellen met de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112.

In het buitenland gelden vaak andere regels na een aanrijding. Zo mag u in een aantal landen uw auto niet verplaatsen of is doorrijden strafbaar.

Wanneer de politie een proces verbaal opmaakt, vraag dan altijd een kopie.

In heel Europa wordt hetzelfde schadeformulier gebruikt. Bij het aanrijdingsformulier invullen kunt u de Nederlandse versie als vertaling gebruiken.

Schade voor een aanrijding verzekeren

Wanneer u met uw auto schade heeft veroorzaakt aan anderen, is dit verzekerd met de autoverzekering van Univé, zowel de WAWA+ als All Risk. Dit wordt ook wel een tweezijdig ongeval genoemd. De tegenpartij kan u aansprakelijk stellen voor de schade. Daarom is het verplicht om uw auto minimaal WA te verzekeren.

Schade die u aan uw eigen auto heeft veroorzaakt, ook wel eenzijdige schade genoemd, is alleen verzekerd met de All Risk autoverzekering. Er geldt vaak een eigen risico. Dit bedrag staat op uw polis vermeld.

  Wat doet Univé voor u?

  • Nadat u bij Univé een online schademelding heeft gedaan, ontvangt u binnen een paar minuten daarvan een bevestiging per e-mail.
  • De schademelding wordt binnen 5 dagen beoordeeld. Als er nog aanvullende informatie nodig is, nemen wij contact met u op.
  • De schade wordt gemiddeld binnen 2 maanden afgewikkeld.
  • U kunt uw schademelding volgen in Mijn Univé of de Univé App.

  Direct Schadeafhandeling

  Wanneer u een aanrijding heeft met schade aan uw auto en u heeft geen schuld, moet u schade claimen bij de tegenpartij. U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van Directe Schadeafhandeling van Univé. Of uw auto WA, WA+ of All Risk verzekerd is, maakt voor deze verhaalservice niet uit. U bent dan niet afhankelijk van de verzekeraar van de tegenpartij.

  Gevolgen voor uw no-claimkorting

  Wanneer u schade veroorzaakt, daalt u 5 treden op de bonus-malusladder. Dat betekent dat u meestal minder no-claimkorting ontvangt en dus meer premie voor uw auto gaat betalen.

  Univé SchadeService: uw schade snel hersteld

  Heeft u schade aan uw auto en bent u All Risk verzekerd, dan staan door het heel Nederland schadeherstelbedrijven van Univé SchadeService klaar. Zij helpen u namens Univé weer op weg. Ook vindt u in de Univé App de door Univé geselecteerde schadehersteller bij u in de buurt.

  U kunt ook gebruik maken van vervangend vervoer als dit op uw polis staat vermeld. Dit wordt vergoed voor maximaal 10 dagen á € 30,-.

  De schadehersteller die is aangesloten bij de Univé SchadeService herkent u aan onderstaand vignet.

  Partners Univé Schade Service

  Aanrijding met een fietser of voetganger

  Als automobilist bent u altijd aansprakelijk voor schade die ontstaat wanneer u een fietser of voetganger aanrijdt, omdat zij gelden als ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Ook als het ongeval ontstaat door onoplettendheid van die fietser of voetganger.

  Bent u als automobilist niet schuldig? Dan gaat bij Univé deze schade niet ten koste van uw schadevrije-jaren en wijzigt uw no-claimkorting niet.

  Schade aan uw auto door een aanrijding met (wild) dier zoals een hond of wild zwijn, is verzekerd wanneer u een WA+ of Allrisk autoverzekering heeft. De geclaimde schade gaat niet ten koste van uw no-claimkorting.

  Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Door bewuste en gefocuste verkeersdeelname is het mogelijk het aantal ongevallen te verminderen. Hoewel de kans op een ongeval nooit volledig uit te sluiten valt, hebben we wel een aantal tips om de kans op een aanrijding te beperken:

  • Rij mono. Gebruik uw mobiele telefoon niet wanneer u achter het stuur zit. Een kort moment van afleiding kan al fataal zijn.
  • Houd voldoende afstand tot de andere weggebruikers, ga niet bumperkleven. En geef fietsers en voetgangers de ruimte.
  • Geef duidelijk en op tijd richting aan.
  • Gebruik uw verlichting, ook overdag. Maar verblind tegenliggers niet in de avond.
  • Vermijd rijden bij slecht weer zoals mist
  • Onderhoud uw auto goed, denk ook aan de juiste bandenspanning en schone ruiten.
  • Pauzeer voldoende, zeker bij lange autoritten. Stop na maximaal 2 uur autorijden voor minimaal 15 minuten pauze.
  • Houd u aan de verkeersregels, zoals het dragen van autogordels, de maximumsnelheid respecteren en zonder alcohol achter het stuur.