Ga naar inhoud

Aanrijding met mijn auto: wat moet ik doen?

Wanneer u een ongeluk met uw auto heeft, moet u direct een aantal zaken regelen. Wat u precies moet regelen, hangt ervan af of er een tegenpartij bij betrokken is. Wat moet u zoal regelen? En wat regelt Univé voor u?

Inhoudsopgave

Schadeformulier

Bij een aanrijding met een andere partij moet u een schadeformulier invullen. Dit formulier is overal in Europa hetzelfde. Hieronder kunt u het formulier downloaden. Lees meer over hoe u het formulier invult.

  Wat te doen bij aanrijding auto met de auto?

  Kies hieronder uw situatie en lees wat u het beste kunt doen.

  Aanrijding in het buitenland?

  U bent met uw auto verzekerd in alle landen die op de groene kaart vermeld staan. Uiteraard kunt u ook vanuit het buitenland 24/7 bellen met de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112.

  In het buitenland gelden vaak andere regels na een ongeluk. Zo mag u in een aantal landen uw auto niet verplaatsen of is doorrijden strafbaar.

  Wanneer de politie een proces verbaal opmaakt, vraag dan altijd een kopie.

  In heel Europa wordt hetzelfde schadeformulier gebruikt. Bij het aanrijdingsformulier invullen kunt u de Nederlandse versie als vertaling gebruiken.

  Schade voor een aanrijding verzekeren

  Wanneer u met uw auto schade heeft veroorzaakt aan anderen, is dit verzekerd met de autoverzekering van Univé. Het maakt daarvoor niet uit of u een WAWA+ of All Risk dekking heeft. De tegenpartij kan u aansprakelijk stellen voor de schade. Daarom is het verplicht om uw auto minimaal WA te verzekeren.

  Veroorzaakt u schade aan uw eigen auto? Doordat u bijvoorbeeld ergens tegenaan gereden bent? Die schade is alleen verzekerd met de All Risk autoverzekering. Er geldt vaak een eigen risico. Dit bedrag staat op uw polis vermeld.

  Directe Schadeafhandeling

  Heeft u schade na een aanrijding met een andere auto en was het niet uw schuld? Dan moet u de schade claimen bij de tegenpartij. U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van Directe Schadeafhandeling van Univé. Of uw auto WA, WA+ of All Risk verzekerd is, maakt voor deze verhaalservice niet uit. U bent dan niet afhankelijk van de verzekeraar van de tegenpartij.

  Gevolgen voor uw no-claimkorting

  Wanneer u schade veroorzaakt, daalt u 5 treden op de bonus-malusladder. Dat betekent dat u meestal minder no-claimkorting ontvangt en dus meer premie voor uw auto gaat betalen.

  Univé SchadeService: uw schade snel hersteld

  Heeft u schade aan uw auto, dan staan door heel Nederland schadeherstelbedrijven van Univé SchadeService klaar. Zij helpen u namens Univé weer op weg. Ook vindt u in de Univé App de door Univé geselecteerde schadehersteller bij u in de buurt.

  U kunt ook gebruik maken van vervangend vervoer als dit op uw polis staat vermeld. Dit wordt vergoed voor maximaal 10 dagen à € 30,-.

  Schadeherstellers die zijn aangesloten bij de Univé SchadeService herkent u aan onderstaand vignet.

  Partners Univé Schade Service

  Aanrijding met een fietser of voetganger

  Als automobilist bent u altijd aansprakelijk voor schade die ontstaat wanneer u een fietser of voetganger aanrijdt. Fietsers en voetgangers gelden als ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Ook als het ongeluk ontstaat door onoplettendheid van die fietser of voetganger.

  Bent u als automobilist niet schuldig? Dan gaat bij Univé deze schade niet ten koste van uw schadevrije jaren en wijzigt uw no-claimkorting niet.

  Heeft u schade aan uw auto door een aanrijding met een (wild) dier, zoals een hond of hert? Dit is verzekerd wanneer u een WA+ of Allrisk autoverzekering heeft. De geclaimde schade gaat niet ten koste van uw no-claimkorting.

  Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Door bewust en gefocust deel te nemen aan het verkeer, kunnen we het aantal ongevallen verminderen. We hebben een paar tips: 

  • Rij mono. Gebruik uw mobiele telefoon niet wanneer u achter het stuur zit. Een kort moment van afleiding kan al fataal zijn.
  • Houd voldoende afstand tot de andere weggebruikers, ga niet bumperkleven. En geef fietsers en voetgangers de ruimte.
  • Geef duidelijk en op tijd richting aan.
  • Gebruik uw verlichting, ook overdag. Maar verblind tegenliggers niet in de avond.
  • Vermijd rijden bij slecht weer zoals mist
  • Onderhoud uw auto goed, denk ook aan de juiste bandenspanning en schone ruiten.
  • Pauzeer voldoende, zeker bij lange autoritten. Stop na maximaal 2 uur autorijden voor minimaal 15 minuten pauze.
  • Houd u aan de verkeersregels, zoals het dragen van autogordels, de maximumsnelheid respecteren en zonder alcohol achter het stuur.