Ga naar inhoud

Hoe werkt een tankpas?

Een tankpas zorgt voor een overzichtelijke administratie. Je hoeft je aparte tankbonnetjes namelijk niet meer te bewaren en hebt online een overzicht van alle gemaakte kosten. Een tankpas is makkelijk in gebruik en ontzorgt je in je boekhouding. 

In de praktijk maken vooral bedrijven en zzp’ers gebruik van een tankpas. Maar ook voor particulier gebruik kan de tankpas voordelen opleveren. Wat de voordelen voor zakelijk en particulier gebruik van een tankpas zijn, lees je op deze pagina.  

Hoe werkt een tankpas? 

De tankpas werkt als een betaalpas. Hiermee reken je brandstof, motorolie en ruitenwisservloeistof eenvoudig af bij tankstations. Je ontvangt meestal één keer per maand een factuur die je via automatische incasso betaalt. De gemaakte kosten kun je gemakkelijk declareren of invullen als bedrijfskosten bij je belasting- en btw-aangifte. Met een aantal tankpassen kun je ook parkeerkosten, elektrisch laden en de carwash betalen.  

Tankpas zzp 

Door een tankpas te gebruiken hoef je als zzp’er geen facturen, bonnetjes of afschriften te bewaren voor je btw-aangifte. Je krijgt namelijk wekelijks of maandelijks automatisch een overzicht van alle gemaakte kosten. Dat maakt het terugvragen van btw een stuk makkelijker en sneller. Bovendien houd je zo gemakkelijk je zakelijke en privé-autokosten gescheiden. 

Tankpas zakelijk 

Met een tankpas kun je alle tankbeurten direct op de kosten van de zaak zetten. Zo heb je geen gedoe met bonnetjes en hoeven medewerkers niets voor te schieten en te declareren. Bovendien profiteer je van maximale btw-teruggave.  

Voordelen van een zakelijke tankpas 

  • Duidelijk overzicht van alle tankbeurten 

  • Je kunt geen bonnetjes kwijtraken 

  • Je hebt alle transacties op één factuur  

  • Je werknemers hoeven niks voor te schieten en te declareren 

Tankpas particulier  

Hoewel een tankpas meer wordt gebruikt door bedrijven, heeft een particuliere tankpas ook voordelen. Zo krijg je niet alleen beter inzicht in je tankgedrag, maar ontvang je ook korting op je tankbeurten. Lokale tankstations bieden een tankpas aan waarmee je alleen bij hun tankstations kunt tanken. Een andere optie is de tankpas van United Consumers. Met deze tankpas kun je bij ruim 600 aangesloten tankstations terecht.  

Voordelen van een particuliere tankpas 

  • Duidelijk overzicht van alle tankbeurten 

  • Korting op tankbeurten 

Tankpas vergelijken 

Online zijn er verschillende tankpassen te koop. De ene kaart heeft meer mogelijkheden dan de andere, maar één ding hebben ze gemeen: ze zorgen voor een overzichtelijke administratie. Welke tankpas je kiest, hangt af van een aantal factoren. 

Soorten tankpassen 

In het soort tankpas kan onderscheid gemaakt worden tussen merkgebonden en universele tankpassen. Met merkgebonden tankpassen kun je alleen bij bepaalde merken tanken, zoals Shell of BP. Met een universele tankpas kun je bij elk tankstation in Nederland tanken.  

Kosten  

Tankpasaanbieders kunnen op verschillende manieren kosten in rekening brengen. Denk aan de abonnementskosten, transactiekosten en brandstofkosten. Vaak betaal je een extra maandbedrag voor aanvullende diensten, zoals elektrisch laden, tanken in het buitenland of het gebruik van openbaar vervoer. Bedenk van tevoren goed waar je gebruik van wilt maken.  

Rijd je elektrisch? Schaf een laadpas aan 

Heb je een elektrische auto? Dan is het verstandig om een laadpas aan te schaffen. Met de laadpas van Univé kun je jouw elektrische auto overal opladen voor een lage prijs.