Ga naar inhoud

Bijzondere verrichtingen in de auto

Bijzondere verrichtingen doen in de auto: we hebben ze allemaal wel eens moeten doen tijdens rijles. Je zult bijzondere verrichtingen ook moeten doen tijdens een tussentijdse toets of het praktijkexamen voor je rijbewijs. Maar wat zijn bijzondere verrichtingen? En hoe voer je deze goed en veilig uit? We geven je een korte opfriscursus.

Wat zijn bijzondere verrichtingen?

Bijzondere verrichtingen zijn handelingen in de auto die niet vallen onder ‘gewoon’ vooruit rijden of parkeren. Van zulke bijzondere verrichtingen moet je er tenminste twee uitvoeren tijdens een tussentijdse toets of praktijkexamen. Het gaat om handelingen als:

Hoe voer ik bijzondere verrichtingen veilig uit?

Bijzondere verrichtingen vragen om veel focus. Je hebt namelijk een grotere kans om ergens tegenaan te rijden dan als je ‘gewoon’ rechtdoor rijdt. Daarom is het belangrijk om extra goed op te letten tijdens het uitvoeren van bijzondere verrichtingen. Hoe voer je veilig bijzondere verrichtingen uit tijdens het autorijden? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

  • Communiceer met andere weggebruikers

Als je een bijzondere verrichting gaat uitvoeren, laat dat dan aan andere weggebruikers weten. Ga je bijvoorbeeld de auto achteruit steken in een bocht? Ga ruim van tevoren langzamer rijden en trap je rem even zachtjes in. Zo weten bestuurders achter jou dat je gaat remmen. Zet ook meteen als je achteruit gaat rijden je richtingaanwijzer aan. Dan zien de weggebruikers om jou heen meteen waar je heen stuurt.

  • Let op het verkeer om je heen

Voordat je een bijzondere verrichting doet, is het belangrijk om goed om je heen te kijken. Voor je, achter je, over je schouders in je dode hoeken, en in je spiegels. Zo weet je zeker dat er niets of niemand in de weg staat voor de manoeuvre die je wilt maken.

  • Voer de bijzondere verrichting langzaam en zorgvuldig uit

Bij bewegingen als achteruit rijden of fileparkeren is het belangrijk om deze langzaam en zorgvuldig uit te voeren. Als je te snel gaat, kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld een geparkeerde auto schampt of tegen een weggebruiker botst die plots snel om de hoek komt rijden.

  • Houd rekening met de verkeersregels

Ook als je bezig bent met een bijzondere verrichting, is het belangrijk om goed op de verkeersregels en verkeersborden te letten. Als je bijvoorbeeld de auto wilt omkeren en je rijdt op een éénrichtingsweg, zul je moeten wachten tot je deze weg uit bent. Anders veroorzaak je een gevaarlijke situatie door te gaan spookrijden.

Veilig op Weg met Univé

We vinden verkeersveiligheid belangrijk bij Univé. Heb je een autoverzekering bij Univé? Dan kun je premiekorting krijgen met veilig rijden. Dit doe je door de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg aan te zetten. Met deze dekking en de Univé App kun je met veilig rijgedrag een korting op je autopremie krijgen tot 10%.

Sluit Veilig op Weg af