Overstappen of wijziging doorgeven
Wil je van zorgverzekering veranderen? Dat kan 1 keer per jaar van 15 november tot en met 31 januari. Dat geldt ook voor het veranderen van je bestaande zorgverzekering. Zijn je persoonlijke gegevens veranderd, zoals je adres of je bankrekeningnummer? Dan kun je dat hele jaar gewoon doorgeven aan je zorgverzekeraar.
Van zorgverzekering veranderen
Als je wilt overstappen van zorgverzekering, kan dat met ingang van het nieuwe jaar. Je kunt de nieuwe zorgverzekering aanvragen vanaf 15 november en moet dat vóór 1 februari gedaan hebben. Bij aanvragen voor 1 januari, wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd. Wil je pas in januari een nieuwe zorgverzekering kiezen? Dan moet je je bestaande zorgverzekering zelf uiterlijk op 31 december opzeggen.
Zorgverzekering veranderen bij Univé
Je kunt ook jaarlijks je zorgverzekering bij Univé veranderen. Bijvoorbeeld omdat je een hogere vergoeding wilt bij niet-gecontracteerde zorgverleners of ruime vergoedingen vanuit een aanvullende (tandarts)verzekering. Je zorgverzekering bij Univé wijzigen kan ook met ingang van het nieuwe jaar. Dit kan tot 1 februari en je hoeft je bestaande zorgverzekering dan niet op te zeggen.
Dit kun je aan je zorgverzekering veranderen:
Bij Univé heb je de keuze uit meerdere basisverzekeringen. Het belangrijkste verschil is de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Met onze natura basisverzekeringen is die vergoeding maximaal 80 procent. De combinatiepolis vergoedt niet-gecontracteerde zorg volledig, met uitzondering van GGZ en verpleging en verzorging.
De aanvullende verzekeringen bij Univé verschillen in hoe uitgebreid ze zijn. Had je al een aanvullende verzekering, maar kwam je bijvoorbeeld een aantal behandelingen fysiotherapie tekort? Dan kun je van aanvullende verzekering veranderen. Of een tandartsverzekering afsluiten omdat er steeds vaker iets moet gebeuren aan je gebit. Soms zijn er ook nieuwe aanvullende verzekeringen.
Wil je je aanvullende verzekering niet wijzigen opzeggen? Bijvoorbeeld omdat je er te weinig gebruik van maakt? Dan moet je die uiterlijk 31 december opzeggen.
Je kunt elk jaar een vrijwillig eigen risico kiezen om je zorgpremie te verlagen. Heb je geen zorg nodig uit de basisverzekering waar het eigen risico voor geldt? Dan kan een vrijwillig eigen risico interessant zijn. Zorg wel dat je het bedrag van het vrijwillig eigen risico achter de hand hebt, als je onverwachts toch zorgkosten maakt. Verbruik je het verplichte eigen risico meestal wel? Dan kun je je eigen risico beter niet verhogen, omdat de kans dan groot is dat je meer gaat betalen.
Tussentijds van zorgverzekering veranderen
Soms kun je tijdens het jaar van zorgverzekering veranderen. Bijvoorbeeld omdat je persoonlijke situatie verandert. Hieronder zie je wanneer je je zorgverzekering kunt wijzigen:
Verander je van werkgever én van collectief? Dan kun je tussentijds je zorgverzekering wijzigen. Dat moet wel binnen 30 dagen na je eerste werkdag bij je nieuwe werkgever. Soms kun je bij dezelfde zorgverzekeraar blijven, omdat ze ook afspraken hebben met je nieuwe werkgever. Anders mag je overstappen naar een zorgverzekeraar waarbij je nieuwe werk is aangesloten als collectief.
Als jij en je partner uit elkaar gaan kun je misschien ook van zorgverzekering veranderen. Dat geldt alleen voor de medeverzekerde op de zorgpolis. Als verzekeringnemer kun je tussentijds geen nieuwe zorgverzekering afsluiten. Een medeverzekerde kan ook bij een nieuwe partner op de polis bijgeschreven worden. Als je overstapt wordt je bestaande zorgverzekering automatisch opgezegd.
Als je 18 jaar wordt, is het met ingang van de eerste dag van de eerstvolgende maand verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Tot die tijd ben je gratis meeverzekerd met je ouders. Vanaf je verjaardag heb je 30 dagen de tijd om je zorgverzekering te wijzigen of van zorgverzekeraar te veranderen. Anders blijf je meeverzekerd met je ouders en gaan zij premie voor jou betalen.