Ga naar inhoud

Vergelijken van zorgpolissen

Een zorgpolis is het officiële document van je zorgverzekering. Hierop staan de belangrijkste gegevens en afspraken die gemaakt zijn. Je kunt een zorgpolis vergelijken op basis van de manier waarop je verzekerd wilt zijn: natura of (grotendeels) restitutie.

Zorgpolis vergelijken

Voor je verplichte basisverzekering, heb je de keuze uit een naturapolis en combinatiepolis. De combinatiepolis is grotendeels een restitutiepolis, maar ook deels een naturapolis. Officieel heb je met natura recht op zorg en met restitutie op vergoeding van zorg. Dit zijn de twee mogelijke manieren waarop je zorg uit de basisverzekering vergoed krijgt door je zorgverzekering

De meeste zorgpolissen waaruit je kunt kiezen zijn een naturapolis. Dat houdt in dat je zorg uit het basispakket, bij gecontracteerde zorgverleners vergoed krijgt. Deze zorgkosten worden rechtstreeks bij je zorgverzekeraar in rekening gebracht. Die betaalt de rekening eerst aan de zorgverlener en kijkt daarna of je zelf bijvoorbeeld nog eigen risico of eigen bijdrage moet betalen. 

Maak je zorgkosten bij een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan schiet je zorgverzekering de rekening vaak eerst voor, maar moet je een deel van de zorgkosten terugbetalen. Hoeveel dat is hangt af van de naturapolis die je kiest. Vergoedt je zorgpolis bijvoorbeeld 60 procent bij niet gecontracteerde zorg uit het basispakket? Dan betaal je 40 procent van de rekening uiteindelijk zelf. 

Een combinatiepolis vergoedt zorg uit de basisverzekering grotendeels op basis van restitutie. Daarmee krijg je ook zorg bij niet-gecontracteerde zorgverleners vergoed. Stuurt de zorgverlener de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar? Dan wordt die in de meeste gevallen net als bij een naturapolis direct betaald. Ontvang je de rekening zelf? Dan kun je de kosten declareren.

Een zorgpolis vergelijken kan niet meer op basis van volledige restitutie. De meeste zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of verpleging en verzorging namelijk op basis van natura. Om die zorg vergoed krijgen, moet je dus ook met een combinatiepolis naar een gecontracteerde zorgverlener. Anders betaal je een deel van de rekening zelf.

Natura zorgpolis vergelijken

Een natura zorgpolis vergelijken is heel eenvoudig. Je hoeft namelijk alleen maar te letten op de premie van de zorgverzekering en vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Een naturapolis met lage premie, heeft waarschijnlijk een lage vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dat hoeft geen probleem te zijn als je van plan bent om uitsluitend gebruik te maken van gecontracteerde zorg.

Naast de hoogte van de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners, is de premie van een naturapolis ook afhankelijk van het vrijwillige eigen risico. Vaak krijg je namelijk korting op je zorgpremie, als je bovenop je verplichte eigen risico, nog een extra vrijwillig kiest. Hoeveel korting je krijgt hangt af van de hoogte van je eigen risico en verschilt per zorgverzekeraar.

Combinatie zorgpolis vergelijken

Wil je ook zorg uit het basispakket bij niet-gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed krijgen? Dan wil je misschien de mogelijkheden voor een combinatie zorgpolis vergelijken. Bepaal eerst voor jezelf welke zorg je op basis van restitutie vergoed wil krijgen. Bijvoorbeeld verloskundige zorg omdat je zwanger bent en vrije keuze voor verloskunde wilt hebben.

Zijn er meerdere combinatiepolissen die voldoen aan je wensen? Dan kan de premie nog een belangrijke afweging zijn. Die hangt misschien af van je vrijwillige eigen risico, maar soms is het ook goed om te kijken naar de aanvullende verzekering. Die sluit je namelijk samen met je combinatiepolis af en heeft invloed op de totale premie die je moet betalen.

Aanvullende zorgpolis afsluiten

Naast je basisverzekering kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een naturapolis of restitutiepolis. Verzekeraars mogen namelijk zelf bepalen welke zorg ze aanvullend willen verzekeren en bij welke zorgverleners je die vergoed krijgt. Dat kunnen gecontracteerde zorgverleners zijn, maar er kunnen ook andere eisen gesteld worden.