Ga naar inhoud

Vergunningen en wetgeving voor foodtrucks

Als je een foodtruck wilt beginnen, is het handig om te weten welke regels en vergunningen er zijn. Je moet namelijk voldoen aan de voedselveiligheidsnormen en andere wetgeving voor foodtrucks. Ook moet je bepaalde foodtruckvergunningen aanvragen, zodat je legaal aan de slag kunt. Lees op deze pagina alles wat je moet weten om een foodtruck te beginnen. 

Algemene foodtruck regels en vergunningen 

Bij het runnen van een foodtruck komen veel vergunningen en regels kijken. Regels voor de producten die je wilt verkopen, maar ook voor je standplaatsen en zelfs voor de muziek die je draait. Hieronder een lijstje met regels waar je op moet letten bij het runnen van een foodtruck.

Voedselveiligheid 

Voedselveiligheid is erg belangrijk in een foodtruck, net zoals in een restaurant. Het eten moet namelijk veilig en goed zijn. Hiervoor bestaan de HACCP-richtlijnen, die gaan over de hygiëne en kwaliteit van de voeding. De NVWA, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, controleert steekproefsgewijs of je aan deze richtlijnen voldoet.  

Als je alcohol wilt serveren vanuit je foodtruck, heb je een DHW-vergunning (Drank- en Horecawet) en een bewijs van sociale hygiëne nodig. De DHW-vergunning kun je aanvragen bij de gemeente en voor het bewijs sociale hygiëne moet je een examen afleggen. Daarnaast moet je je houden aan de alcoholwet. 

Standplaatsvergunning 

Als je jouw foodtruck op een openbare plek wilt zetten, heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente waar je de foodtruck wilt plaatsen. De kosten en geldigheid verschillen per gemeente. Meestal is een standplaatsvergunning een paar jaar geldig en moet je daarna weer een nieuwe aanvragen. 

Evenementenvergunning 

Bij deelname aan een evenement moet je organisator een evenementenvergunning aanvragen. Als jij het evenement niet organiseert, hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Maar je kunt voor de zekerheid altijd even navragen of de vergunning aanwezig is. 

Muziek

Het is natuurlijk gezellig om ook wat muziek te spelen in bij je foodtruck. Hiervoor hoef je geen vergunning aan te vragen, maar heb je wel auteursrechten nodig. De auteursrechten kun je betalen via Buma. Zo houd je je niet alleen aan de wet, maar steun je ook de artiesten van de muziek die je draait. 

Wet- en regelgeving voor de foodtruck zelf 

Voor de foodtruck zelf zijn er ook regels en vergunningen. Zo moet je soms een extra rijbewijs hebben en zijn er regels voor de inrichting van je foodtruck.  

Welk rijbewijs is nodig

Welk rijbewijs je nodig hebt voor een bestelbus of foodtruck is afhankelijk van het gewicht. Als de foodtruck maximaal 3.500 kilo weegt, inclusief het maximale laadvermogen, dan mag je deze besturen met een rijbewijs B. Als je foodtruck zwaarder is dan 3.500 kg, dan heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig. Daarnaast kan je foodtruck een aanhangwagen zijn. Welk rijbewijs je dan nodig hebt, is afhankelijk van het gewicht van de aanhangwagen en de auto die hem trekt.  

Regels inrichting foodtruck 

De HACCP-regels gaan niet alleen over het voedsel dat je klaarmaakt in je foodtruck, maar ook over de inrichting van je foodtruck. Zo moet je de foodtruck makkelijk schoon kunnen houden. Ook moet er genoeg koelruimte zijn, zodat je het voedsel veilig kunt bewaren. Er moet ook een plek zijn om je handen te wassen, zodat je met schone handen aan de slag kunt. De precieze regels staan op de website van de NVWA

Zolang je je houdt aan de regels van het HACCP, kun je de foodtruck in principe zelf ombouwen en inrichten. Maar voor de veiligheid, de verzekering en de keuringen is het belangrijk om een gecertificeerd professional in te schakelen voor de gasleidingen en elektra. 

Veiligheidsmaatregelen en verzekering foodtruck 

Veiligheid en verzekeringen voor je foodtruck zijn belangrijk voor jou als eigenaar en voor je medewerkers. Voordat je begint, is het slim om te kijken naar mogelijke risico’s en maatregelen om problemen te voorkomen. 

Brandveiligheid is een van de belangrijkste aspecten, vooral omdat foodtrucks een hoog risico op brand hebben. Zorg daarom altijd dat er brandblussers en blusdekens zijn. Dit is niet alleen extra veilig, maar ook verplicht. De brandweer controleert regelmatig of deze middelen aanwezig zijn, vooral bij evenementen. 

Het is ook handig om te zorgen voor professionele bedrijfskleding en veiligheidsschoenen. Zo kun je vervelende ongelukken voorkomen. Mocht er toch iets gebeuren, dan is het handig om een EHBO-koffer te hebben. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden.  

Foodtruck verzekeren

Hoewel je sommige dingen niet kunt tegenhouden, zoals schade door een storm of diefstal, kun je wel voorbereid zijn. Neem een goede foodtruckverzekering, zodat je bedrijf niet stil komt te staan door schade. Bij Univé helpen we je met advies over welke verzekeringen goed zijn voor foodtrucks. Zorg ervoor dat je nieuwe bedrijf goed beschermd is en verzeker de foodtruck bij Univé. Neem voor meer informatie over het verzekeren van een foodtruck contact op met onze Klantenservice of maak een afspraak bij een Univé-adviseur.