Ga naar inhoud

Stormschade in je tuin: is dit verzekerd?

Een storm kan zorgen voor flinke schade in je tuin. Niet alleen aan je planten, maar ook aan je tuinmeubelen of tuinhuis. Bij Univé kun je je verzekeren tegen stormschade. We leggen je uit hoe het precies zit.

Welke verzekering vergoedt stormschade in mijn tuin?

Je kunt je tuin verzekeren tegen stormschade met een opstalverzekering en met een inboedelverzekering. Met de opstalverzekering verzeker je de vaste onderdelen van je woonhuis. Bijgebouwen en andere vaste onderdelen rondom je huis horen hierbij. Je tuinhuis, schutting, schuur en pergola zijn dus verzekerd met de opstalverzekering. Is de schutting je erfafscheiding? Dan deel je deze met de buren. Dat betekent dat 50% verzekerd is met jouw verzekering. 

Met de inboedelverzekering verzeker je je spullen. Ook spullen in je tuin vallen hieronder. Bijvoorbeeld je tuinmeubelen, barbecue of trampoline. Om deze te verzekeren voor stormschade heb je de aanvullende Buitenshuis dekking nodig.

Bij stormschade geldt een verplicht eigen risico van € 250. Zijn de kosten van jouw schade hoger? Dan betalen wij de rest. Je vrijwillig eigen risico geldt niet bij stormschade.

Stormschade tuin verzekering

Welke stormschade in mijn tuin is verzekerd?

Als je stormschade hebt in je tuin, dan maak je kosten op alles te repareren of vervangen. De volgende kosten zijn verzekerd:

 • Directe schade
  Zijn je spullen, schutting of tuinhuis kapotgegaan tijdens de storm? Dan moet het vervangen of gerepareerd worden. Dit noemen we directe schade.
 • Gevolgschade
  Heb je lekkage in je tuinhuis doordat tijdens een storm het dak kapot is gegaan? Dit noemen we gevolgschade.
 • Opruimingskosten
  Tijdens een flinke storm kan het zomaar gebeuren dat er een boom in je tuin omwaait. Om dit op te ruimen moet je kosten maken. Dat noemen we opruimingskosten.
 • Bereddingskosten
  Soms ontstaat er geen directe schade tijdens een storm, maar kan het daarna nog gebeuren. Bijvoorbeeld als er een boom dreigt te vallen op je huis, tuinhuis of schuur. Dan wil je de boom weghalen om schade te voorkomen. De kosten hiervan noemen we bereddingskosten. 

Welke stormschade in mijn tuin is niet verzekerd?

Stormschade in je tuin is niet altijd verzekerd. Namelijk niet als je de schade had kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als je schutting door achterstallig onderhoud verrot is en deze daardoor omwaait bij storm. Ook beplanting in je tuin is niet verzekerd tegen stormschade. Dus als je hortensia of vlinderstruik afbreekt tijdens een storm, krijg je geen vergoeding voor een nieuwe. Goed om te weten: een (hobby)kas valt niet onder de opstalverzekering en is dus niet verzekerd tegen stormschade.

Wanneer is stormschade in mijn tuin verzekerd?

Met stormschade bedoelen we bij Univé schade die ontstaan is door wind, regen of overstroming bij windkracht 7 of hoger. Dit checken we altijd bij het KNMI. Heb je schade in je tuin? Schrijf dan de datum en het tijdstip van de storm op. Zo kunnen we bepalen of jouw schade stormschade is.

Stormschade aan je tuin melden bij je verzekering

Heb je na een storm schade aan je tuin? Dan kun je deze melden via Mijn Univé of de Univé App. Na de schademelding ontvang je meestal binnen 4 werkdagen bericht van Univé. Je kunt de status volgen in Mijn Univé en de Univé App. Liever een medewerker spreken? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Meer over schade melden aan je opstalMeer over schade melden aan je inboedel

Stormschade aan je tuin voorkomen

Als je na een storm schade hebt, is dat erg vervelend. Bij Univé ben je wel verzekerd bij stormschade, maar voorkomen is natuurlijk beter. We geven je daarom tips om de kans op stormschade te verkleinen.

Meer over stormschade voorkomen