Ga naar inhoud

13 november 2017Vervoer

Motordiefstal? Maak het dieven zo lastig mogelijk

Je kunt het helaas nooit honderd procent voorkomen: diefstal van je geliefde motor. Motordieven zijn vaak goed georganiseerd en gaan razendsnel te werk. Motoren worden opgetild en ingeladen, zelfs als ze binnen zijn gestald. Wat je wel kunt doen is het dieven zo lastig mogelijk maken. Goede preventiemaatregelen betekenen tijdwinst voor jou. Want voor dieven telt elke seconde.

De beste diefstalpreventietips

Met deze tips zorg je dat dieven jouw motor liever voorbijlopen.

 1. Laat je motor nooit onbeveiligd achter 
  Dus bijvoorbeeld ook niet bij het tankstation. Zet je motor altijd tenminste op het stuurslot en hou de sleutels bij je.
 2. Let goed op je sleutels
  Wist je dat veel motoren gestolen worden met behulp van sleutels? Die kunnen gestolen zijn uit je jaszak, bijvoorbeeld in het café of op straat. Ook kunnen ze stiekem gekopieerd zijn, weggenomen bij een garage, of zelfs bij de fabrikant. Laat ze dus niet in je jaszak zitten als je je jas ergens ophangt. Dat geldt ook voor de afstandsbediening van een alarm of startblokkering.
 3. Stal je motor thuis het liefst in een afgesloten schuur, motorbox of garage
  Zet ook binnen je motor goed op slot. Een ART-goedgekeurd vloer- of muuranker maakt het dieven extra moeilijk. De stalling zelf beveilig je met hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Net als je huis natuurlijk, zodat de dief ook daar niet in kan breken om je sleutels te stelen.
 4. Veranker je motor als je onderweg ergens stopt 
  Kies een plek die goed in het zicht ligt en maak je motor vast aan ’de vaste wereld’. Dat kan een aanbindoog zijn, een stevig hek of een lantaarnpaal. Rij je samen met andere motorrijders, leg de motoren dan aan elkaar vast. Zorg ervoor dat kettingsloten of beugelsloten niet op de grond liggen. Een harde ondergrond gebruikt een dief namelijk als aambeeld om het slot makkelijker op kapot te slaan.
 5. Kies een slot waarmee je voorkomt dat de motor makkelijk wordt weggerold
  Alleen een contactslot en stuurslot is helaas niet meer voldoende. Kies daarnaast een slot met een ART-keurmerk dat je aan de vaste wereld kunt verankeren. Bijvoorbeeld gecertificeerde combinatiesloten die uit een schijfremslot en een kettingslot bestaan. 
 6. Zorg voor nog meer zekerheid met elektronische beveiliging 
  Je kunt kiezen voor een startonderbreking, een alarmsysteem of een combinatie daarvan. Een startonderbreker zorgt ervoor dat iemand niet zomaar weg kan rijden met een gestolen voertuig. Maar als de sloten opengebroken zijn wordt de motor in de bestelbus geladen, waarna de dief alle tijd heeft. Bij een alarmsysteem met een bewegingssensor gaat dit minder makkelijk. Het licht en het lawaai zullen de dief waarschijnlijk afschrikken. Let op dat je het alarmsysteem wel regelmatig laat controleren.  

Is jouw motor goed beveiligd? Dan levert dat ook korting op de premie van je motorverzekering op. Een SCM-goedgekeurd motoralarm van minimaal klasse M2 levert je 25% korting op. 

Bereken je premie

Deel dit bericht