Ga naar inhoud

Mag een scooter onverzekerd in de schuur staan?

Als je een scooter hebt, is een scooterverzekering verplicht. Ook als je er een tijdje niet op rijdt en hem in de schuur laat staan. Weet je zeker dat je voor een jaar of langer helemaal geen gebruik gaat maken van je scooter? Dan kun je deze bij de RDW schorsen. Een geschorste scooter hoeft niet verzekerd te zijn. 

Verzekeringsplicht voor scooters 

Een scooter moet, net als andere motorvoertuigen, tenminste WA-verzekerd zijn. Dit is in Nederland wettelijk verplicht. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen. Als je eigenaar bent van de scooter moet je hem altijd minstens WA verzekeren. Ook als je hem niet gebruikt en hij in je schuur, garage of achtertuin staat. 

Je scooter schorsen 

Als je zeker weet dat je je scooter langere tijd niet gaat gebruiken, kun je hem schorsen. Je regelt dit eenvoudig via de RDW, ook online. Dit kun je voor 1, 2 of 3 jaar doen. Je scooter voor een paar dagen, weken of maanden schorsen is dus niet mogelijk. Met een schorsing vervalt je verzekeringsplicht. Je mag je scooterverzekering dus opzeggen en hoeft geen premie meer te betalen zolang de scooter geschorst is. 

De schorsing van je scooter opheffen 

Wil je je scooter weer gaan gebruiken? Dan moet je eerst de schorsing opheffen. Ook dit kun je regelen via de RDW. Als je scooter geschorst is, mag je er namelijk niet mee deelnemen aan het verkeer. Ook mag je scooter dan niet op de openbare weg geparkeerd worden. Na het opheffen van de schorsing heb je ook weer een scooterverzekering nodig. Voordat je een nieuwe scooterverzekering hebt, mag je niet op de scooter rijden. 

Een scooterverzekering afsluiten 

Tenzij je je scooter voor een jaar of langer wilt schorsen, heb je dus een scooterverzekering nodig. Als je onverzekerd op je scooter rijdt of je scooter onverzekerd in de schuur laat staan, kun je namelijk een boete krijgen. Bij Univé vind je een voordelige scooterverzekering die je in 2 minuten online kunt afsluiten. Je hebt daarbij de keuze uit WA, WA+ en All Risk. Zo vind je altijd een scooterverzekering die bij jouw situatie past. 

Bereken je premie