Ga naar inhoud

Reisdocumenten voor Oostenrijk

Ga jij binnenkort naar Oostenrijk, bijvoorbeeld voor een fijne wintersportvakantie? Dan moet je er wel op letten dat je de juiste reisdocumenten meeneemt. Zo kom je door de douane als je met het vliegtuig naar Oostenrijk gaat. Ook kun je je dan goed identificeren in het land als het nodig is. Dit kan met een paspoort, maar ook met je ID-kaart. Deze moet wel lang genoeg geldig zijn voor je reis. 

Heb ik een paspoort nodig voor Oostenrijk? 

Je mag een paspoort gebruiken om naar Oostenrijk te reizen, maar dit is niet verplicht. Oostenrijk is namelijk net als Nederland lid van de Europese Unie (EU). Daarom kun je ook je ID-kaart gebruiken om naar Oostenrijk te reizen. Of je nu met het vliegtuig, de trein of de auto op vakantie gaat. Je hoeft dus niet per se een paspoort aan te vragen voor Oostenrijk als je er nog geen hebt. Ook een visum is niet nodig voor je vakantie in dit land.  

Je rijbewijs gebruiken als ID 

Je kunt je rijbewijs alleen binnen Nederland gebruiken als ID-kaart. Wanneer je in het buitenland komt, dus ook in Oostenrijk, wordt een rijbewijs niet geaccepteerd als geldig ID. Je komt hiermee dus niet door de douane als je naar Oostenrijk vliegt. Ook als je je moet identificeren in Oostenrijk, bijvoorbeeld als je alcohol wilt kopen, mag je je rijbewijs niet als ID gebruiken. Hiervoor heb je een geldige ID-kaart of een geldig paspoort nodig. 

Reisdocumenten Oostenrijk voor kinderen 

Reis je met je kinderen naar Oostenrijk? Houd er dan rekening mee dat zij ook hun eigen reisdocumenten moeten hebben voor de vakantie. Dit geldt zowel voor oudere kinderen als baby’s of peuters. Zij moeten allemaal hun eigen ID-kaart of paspoort hebben, die nog lang genoeg geldig is voor de reis. Tot 2012 konden kinderen meereizen met alleen een bijschrijving in het paspoort van de ouder(s), maar dat mag inmiddels niet meer. Zorg daarom dat elk meereizend kind een eigen paspoort of ID-kaart heeft voordat je op reis gaat naar Oostenrijk. Daarnaast is het verstandig om een reisverzekering voor je gezin te regelen voor vertrek. 

Met de auto naar Oostenrijk 

Ga je met de auto op vakantie naar Oostenrijk? Of wil je in Oostenrijk een auto huren? Dit kan, als je een geldig rijbewijs hebt. Je hoeft geen aanvullende reisdocumenten te regelen om auto te rijden in een ander EU-land, dus ook niet in Oostenrijk. Wanneer je niet met je eigen auto rijdt, maar een auto huurt in Oostenrijk, kan het verhuurbedrijf wel bepaalde eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimumleeftijd of een bepaald aantal jaren rijervaring.  

Wanneer je gaat autorijden in Oostenrijk in de winter, is het wel belangrijk om je auto goed voor te bereiden. Zorg bijvoorbeeld dat er goede winterbanden onder de auto zitten. Dit is in Oostenrijk namelijk verplicht van 1 november t/m 15 april. Op sommige plekken zijn ook sneeuwkettingen verplicht bij winterse omstandigheden. Dit wordt dan aangegeven met een blauw, rond verkeersbord, met daarop een band met een sneeuwketting. 

Reisverzekering voor Oostenrijk 

Heb je alle reisdocumenten al op orde voor je reis? Dan is het goed om ook nog een reisverzekering af te sluiten. Dan ben je verzekerd van hulp als je bijvoorbeeld ziek wordt tijdens je vakantie of je bagage kwijt raakt. Ga je op wintersport in Oostenrijk? Sluit dan een reisverzekering met wintersportdekking af. Daarmee ben je verzekerd tegen de risico’s van wintersport, bijvoorbeeld het breken van een been tijdens een val van je ski’s. Een reisverzekering - met aanvullende dekkingen - sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Daarbij zie je meteen hoe hoog jouw premie uitvalt. 

Bereken jouw premie