Ga naar inhoud

Winterbanden bij koud weer

U bent vast al bekend met de term winterbanden. Deze banden zijn ontwikkeld voor de koude maanden van het jaar. Goede banden zijn ontzettend belangrijk, zeker in de winter, wanneer het glad kan zijn

Zelfs in Nederland, waar we zachte winters en vlakke wegen hebben, zijn winterbanden een verstandige keuze. Waarom dat zo is, welke winterbanden geschikt zijn en wat ze kosten, dat leggen we u graag uit op deze pagina.

Wat kosten winterbanden

Winterbanden zijn er in alle soorten en maten. Welke u nodig heeft hangt natuurlijk af van het formaat van uw auto, van het gewenste formaat banden die u graag onder de auto wilt, en of u ook stalen velgen bij uw winterbanden wilt. Daarnaast verschillen de prijzen nog erg per merk autoband.

Winterbanden beginnen ongeveer bij €70,- per band. U heeft dan een nette band van een betrouwbaar merk. Voor een gehele set, waarbij u natuurlijk vier banden nodig heeft, betaalt u dan zo’n €280,-.

Goede winterbanden gaan ongeveer zes jaar mee. Tenminste: wanneer u ze alleen in de winter gebruikt en niet in de zomer. 

Het wisselen van de banden

Naast de kosten van nieuwe banden heeft u ook bij winterbanden ook wisselkosten. Omdat u in de zomer op zomerbanden wil rijden, en in de winter op winterbanden, zult u de banden twee keer per jaar moeten laten wisselen. Sommige mensen doen dit zelf, maar dat kost veel tijd. Laat u het doen, dan brengt dit natuurlijk kosten voor manuren met zich mee. Hierin zijn twee opties mogelijk:

Optie 1: bandenwissel

Bij een bandenwissel heeft u maar één set velgen, waardoor de banden verwisseld worden op dezelfde set velgen. Dit is iets tijdsintensiever ten opzichte van een wielenwissel. Daarnaast moeten de banden opnieuw uitgebalanceerd worden en er wordt over het algemeen aangeraden om vier keer een nieuw ventiel te plaatsen. 

Optie 2: wielenwissel

Bij een wielenwissel wordt het complete wiel, dus de band én de velg, gewisseld met de andere set. Bij deze soort wissel is het uitbalanceren niet nodig omdat de band op de velg blijft. De wielenwissel is dan ook al snel de helft goedkoper dan een bandenwissel. Wel heeft u bij de aanschaf meer kosten omdat u ook een set (stalen) velgen nodig heeft.

Wanneer u uw banden laat wisselen door een garage of autobedrijf wordt ook altijd gecheckt of het bandenprofiel nog voldoet om veilig de winter door te komen. Wel zo veilig!

Wanneer winterbanden wisselen

Wanneer het verstandig is om de bandenwissel naar winterbanden in te plannen hangt van verschillende factoren af. De meeste garages houden een vast moment in het jaar aan, maar over het algemeen wordt als stelregel gehanteerd om te wisselen naar winterbanden wanneer de R in de maand zit (september t/m april) en/of wanneer het kouder wordt dan 7 graden.

In bepaalde andere landen in Europa zijn winterbanden en soms ook sneeuwkettingen verplicht. Dit geldt met name voor berggebieden waarin veel aan wintersport gedaan wordt.

Zomerbanden of winterbanden

Logischerwijs staat de wisseling naar zomerbanden lijnrecht tegenover de wisseling naar winterbanden: wanneer het weer warmer wordt dan 7 graden, en/of vanaf eind maart of begin april. Nu is het niet verplicht om uw winterbanden om te wisselen naar zomerbanden, maar dat raden we u zeker wel aan. Met winterbanden in de zomer rijden kan namelijk best gevaarlijk zijn, vanwege de andere rubbersamenstelling van de band welke reageert op temperatuur. Winterbanden zijn met het andere profiel met name heel geschikt wanneer er sneeuw en modder op de weg liggen. Zo houdt u meer grip met temperaturen rondom het vriespunt. U kunt de winterbanden herkennen aan het logo van een sneeuwvlok op de band.

De voordelen van winterbanden

In de winter rondrijden met winterbanden is wel zo verstandig en ook wel zo zuinig. Winterbanden onder uw auto tijdens de koude maanden levert ook als voordeel:

  • Dat u meer grip heeft op de weg wanneer het glad is.

  • Dat uw zomerbanden langer mee gaan.

  • Dat uw remweg op een besneeuwde weg korter is.

Veilig op Weg met Univé

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn in de winter, raden we u wel aan om uw banden te wisselen wanneer het weer koud wordt. Pas daarnaast ook uw rijgedrag aan bij gladheid op de weg en houd afstand bij slecht zicht, bijvoorbeeld bij sneeuwbuien.

Bij Univé vinden we verkeersveiligheid erg belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Daarmee krijgt u inzicht in uw rijgedrag en leert u veiliger rijden, waarvoor u premiekorting kunt krijgen op uw autoverzekering. Dat is Veilig op Weg van Univé.