Ga naar inhoud

Ziek tijdens je vakantie

Ziek worden tijdens je vakantie is natuurlijk een erg vervelende situatie. Zeker als hier ook nog hoge medische kosten bij komen voor bijvoorbeeld een bezoek aan een huisartsenpost, of zelfs een ziekenhuisopname. Vallen zulke medische kosten dan onder je zorgverzekering of reisverzekering? Je meldt ziekte op reis meestal eerst bij je zorgverzekeraar, maar dit kan ook bij je reisverzekering. Je moet dan wel verzekerd zijn voor medische kosten op reis. Niet alle kosten in het buitenland vallen onder je zorgverzekering: deze kun je dan wel verzekeren onder je reisverzekering. 

Medische kosten buitenland verzekeren bij zorgverzekering 

Met een zorgverzekering van Univé heb je een werelddekking. Dat betekent dat je overal ter wereld voor medische noodzakelijke spoedeisende hulp verzekerd bent, ook als je geen reisverzekering hebt. Maar dat betekent niet dat je alle zorgkosten vergoed krijgt.
Als je een basiszorgverzekering hebt zonder aanvullende zorgverzekering, dan wordt alleen het Nederlandse tarief vergoed voor behandeling en medicijnen. Als een behandeling in het buitenland duurder is, kan het dus zijn dat je moet bijbetalen. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren door een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking naast je zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast heb je bij je basiszorgverzekering altijd een verplicht eigen risico. Die geldt ook in het buitenland. Ook als je een hoger eigen risico gekozen hebt. Dat bedrag komt dan ook voor eigen rekening.

Heb je medische hulp nodig op vakantie, ook in het buitenland? Dan kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen naar de Alarmcentrale Zorg op +31 40 29 757 50. Je wordt dan direct geholpen. 

Medische kosten buitenland verzekeren bij reisverzekering 

Je kunt zorgkosten in het buitenland meeverzekeren bij een reisverzekering. Dit kan zowel bij een doorlopende als kortlopende reisverzekering. Zorgkosten vallen niet standaard onder je reisverzekering: deze kun je meeverzekeren met de aanvullende dekking medische kosten. Deze dekking vergoedt kosten van artsen, maar ook voorgeschreven behandelingen, medicijnen of een ziekenhuisopname. Met de dekking medische kosten krijg je je het verplichte eigen risico van je zorgverzekering vergoed.  

Wil je zorgkosten vergoed krijgen via je reisverzekering? Overleg dan eerst met de Univé Alarmcentrale. Deze kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op +31 592 348 112. Zo krijg je hulp als je ziek wordt op reis, bijvoorbeeld als je daardoor langer op je bestemming moet blijven. Extra verblijfkosten, reiskosten en telefoonkosten worden dan vergoed. 

Reis annuleren vanwege ziekte 

Als je voor jouw vakantie ziek wordt, wil je de reis misschien liever annuleren. Of eerder afbreken, als je al op je bestemming bent en dan ziek wordt. Hiervoor is het handig om een annuleringsverzekering af te sluiten bij je reisverzekering. Zo krijg je niet te maken met hoge kosten voor bijvoorbeeld vliegtickets die je niet meer kunt gebruiken. Deze worden dan vergoed.  

Dit geldt ook als je je reis annuleert omdat niet jijzelf, maar bijvoorbeeld een familielid ziek wordt. Je kunt kiezen voor een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering, afhankelijk van hoe vaak je op reis gaat. Als je een annuleringsverzekering wilt afsluiten voor één vakantie, voldoet een kortlopende annuleringsverzekering. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie of een weekendje weg? Met een doorlopende annuleringsverzekering ben je altijd verzekerd als je reis niet door kan gaan, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van een familielid. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over hoe het zit met jouw zorgkosten op reis? Of hoe je deze vergoed kunt krijgen via jouw zorgverzekering of reisverzekering? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je snel verder.