Preferentiebeleid geneesmiddelen

Wat is preferentiebeleid?

Bij de drogist kunt u kiezen uit allerlei pijnstillers met paracetamol. Welke pijnstiller neemt u? Misschien is dat wel de goedkoopste? Wij doen inderdaad zoiets: van een aantal geneesmiddelen vergoeden we alleen de variant met de laagste prijs. Dit noemen we het ‘preferentiebeleid’ of 'voorkeursbeleid'. Zo houden we de zorg betaalbaar en uw premie zo laag mogelijk.

Om welke geneesmiddelen gaat het?

Dat ziet u in het overzicht met voorkeursgeneesmiddelen. Soms verandert deze lijst. Uw apotheek weet altijd welke middelen geleverd mogen worden.

Wij vergoeden goede en goedkopere medicijnen

Vaak maken meerdere fabrikanten een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit.

Wij vergoeden het goedkoopste medicijn: het voorkeursgeneesmiddel. Het gaat om hetzelfde geneesmiddel, dat hetzelfde werkt. Het zit alleen in een ander doosje. Alle voorkeursgeneesmiddelen zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurd op het gebied van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid.

Besparen met het preferentiebeleid

Bij Univé tellen voorkeursgeneesmiddelen niet mee voor uw verplicht en vrijwillig eigen risico. Een voorkeursgeneesmiddel kost u helemaal niets. Zo heeft u direct voordeel van ons voorkeursbeleid. Alleen de terhandstellingskosten van de apotheker worden verrekend met het eigen risico. Dat zijn de kosten die de apotheek zelf maakt om het geneesmiddel te kunnen leveren of om u voor te lichten over goed medicijngebruik. Soms moet u voor een geneesmiddel wel een eigen bijdrage betalen. Meer informatie vindt u op www.medicijnkosten.nl. U betaalt maximaal € 250,- aan eigen bijdragen voor medicijnen per jaar.

Met het preferentiebeleid besparen we in de kosten. Het helpt ons ook om de zorg betaalbaar te houden. En om de stijgende zorgkosten onder controle te krijgen.

Wat schrijft uw arts voor?

Wij hebben met artsen afgesproken dat zij de werkzame stof op het recept vermelden in plaats van een merknaam. Uw apotheker zorgt er dan voor dat u het voorkeursgeneesmiddel krijgt.

Uitzondering

Bij hoge uitzondering kan het voorkomen dat het voor u medisch noodzakelijk is om toch een geneesmiddel van een ander merk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat u een allergie heeft voor een vul- of hulpstof van het voorkeursgeneesmiddel. Uw arts moet dan ‘medische noodzaak’ op het recept vermelden en vervolgens krijgt u het andere (duurdere) middel vergoed. De kosten van dit geneesmiddel vallen volledig onder uw eigen risico.

Er kan alleen sprake zijn van medische noodzaak als u het voorkeursgeneesmiddel al een keer heeft gebruikt. Wij hebben apothekers gevraagd dit te controleren. Het is dus mogelijk dat de apotheker, in overleg met uw arts, afwijkt van het recept en u toch het voorkeursgeneesmiddel meegeeft.

Vergoeding voor geneesmiddelen

Wilt u meer weten over welke medicijnen u wel en niet vergoed krijgt? Bekijk dan de vergoedingen van medicijnen.

Methotrexaatspuit van Injexate® per 1 mei 2018 voorkeursmiddel

Gebruikt u methotrexaatinjecties? Dan is het voor u van belang te weten dat vanaf 1 mei 2018 het product Injexate® van leverancier Accord Healthcare het voorkeursgeneesmiddel is. Als u methotrexaatinjecties van een ander merk gebruikt, betekent dit dat u bij het eerstvolgende recept een ander merk methotrexaatinjectie krijgt dan u gewend bent. De apotheker of specialist/verpleegkundige bespreekt dit met u en legt uit hoe u de injectie op de juiste wijze veilig kunt gebruiken.

Meer informatie vindt u in deze uitleg over het voorkeursgeneesmiddel Injexate®.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over het preferentiebeleid voor geneesmiddelen? Univé heeft de antwoorden op de veelgestelde vragen voor u op een rij gezet.