Ga naar inhoud

Wat is Duokoop?

Hoge woningprijzen en strenge hypotheeknormen zorgen ervoor dat het voor veel mensen lastig is om een woning te kunnen kopen. Ben je starter op de woningmarkt en wil je graag een eigen huis kopen? Maar lukt het je niet om de hypotheek rond te krijgen? Misschien dat Duokoop dan iets voor je is. We leggen je graag uit wat het precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Zo werkt Duokoop

De regeling rondom Duokoop houdt in dat je bij aankoop van een huis alleen voor de woning zelf betaalt. Voor de grond waarop de woning staat, hoef je niet te betalen. Je huurt namelijk de grond van het DNGB Fonds die de grond voor je koopt. Een onafhankelijke taxateur stelt de waarde van de grond voor je vast zodra je de woning met Duokoop koopt. Je betaalt een percentage van de getaxeerde grondwaarde als erfpacht. 

Je huur is dan dus een maandelijkse erfpachtcanon voor de grond. Het stelt je in staat onbeperkt gebruik te mogen maken van de grond. Wil je op een later tijdstip alsnog eigenaar van de grond worden? Dan kan dat prima. Het fonds laat je dan weten wat de prijs op dat moment is om de grond te kunnen kopen. 

Voordelen van Duokoop

Het belangrijkste voordeel van Duokoop is dat je minder hypotheek nodig hebt om de woning te financieren. Voor het bedrag van de grond hoef je namelijk geen hypotheek af te sluiten. Dat doe je alleen maar voor de prijs van het huis zelf. Voorwaarde is wel dat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt. Andere voordelen zijn:

  • Een ruimer budget zodat je misschien een wat duurder huis kan kopen.
  • Lagere maandlasten voor je hypotheek.
  • De huur die je voor de grond betaalt is lager dan wat je kwijt zou zijn bij financiering met een lineaire of annuïteitenhypotheek.
  • Je kan de grond later alsnog kopen.
  • De kosten voor erfpachtcanon zijn fiscaal aftrekbaar. Je moet dan wel zelf in de woning die ook jouw hoofdverblijf is, gaan wonen.

Nadelen Duokoop

Er zijn ook wel wat nadelen verbonden aan het kopen van een huis via Duokoop:

  • Het huren van de grond is duurder dan wanneer je de grond via je hypotheek financiert. Je profiteert namelijk niet van de stijging van de grondwaarde. En het percentage erfpachtcanon is vaak hoger dan de hypotheekrente.
  • Je moet 1,21% van de grondwaarde aan afsluitkosten betalen. 
  • Wil je de grond later alsnog kopen? Dan betaal je vaak een hogere grondprijs dan toen je de woning kocht.
  • Vond er een daling van de grondwaarde plaats? Dan is je aanschafprijs voor de grond niet lager dan de bij aankoop vastgestelde grondwaarde. 
  • Niet elke bank maakt gebruik van de constructie van Duokoop. Check dus altijd vooraf of Duokoop mogelijk is bij de geldverstrekker die je op het oog hebt.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het kopen van een woning via Duokoop? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.