Ga naar inhoud

Variabel inkomen meenemen in hypotheek

Naast je vaste inkomen heb je wellicht ook nog variabel inkomen. Hoe werkt dat bij het afsluiten van een hypotheek? Wij vertellen je er graag meer over. 

Wat is variabel inkomen? 

Het deel van je inkomen dat niet standaard op je loonstrook staat, valt onder de term variabel inkomen. Denk daarbij aan een onregelmatigheidstoeslag, winstuitkering, uren die je overgewerkt hebt, prestatie- of productiebonus en tot slot provisie of een deel van de omzet. 

In principe is dit variabel inkomen mee te nemen in de hypotheekberekening. Per geldverstrekker gelden hier wel voorwaarden voor. Over het algemeen tellen eenmalige bonussen niet mee, dus het moet wel gaan om structureel variabel inkomen. Ook kijkt de geldverstrekker of het extra inkomen past bij je huidige functie en dienstverband. Tot slot mag het variabele inkomen niet afhankelijk zijn van bedrijfsresultaten. 

Bewijs leveren is belangrijk 

Als je je variabel inkomen wilt meenemen in de hypotheek, is het belangrijk dat je bewijs ervan kunt leveren. Dat betekent goede documentatie. Zorg bijvoorbeeld dat je werkgever het variabel inkomen ook op de werkgeversverklaring zet.  

Flexwerkers, ondernemers en zzp’ers hebben ook wisselende inkomsten 

Veel ondernemers en met name zzp’ers hebben niet elke maand hetzelfde inkomen. Ook in dit geval is een hypotheek afsluiten mogelijk, al vragen geldverstrekkers dan vaak wel om meer documenten. Naast de jaarcijfers en je KvK-inschrijving bijvoorbeeld ook je belastingaangiftes en aanslagen van de afgelopen drie jaren en een prognose van de accountant over het lopende jaar. Daarnaast is ook een Inkomensverklaring Ondernemer nodig. Dit is een uitgebreide analyse van je bedrijf. 

Flexwerkers en oproepkrachten hebben ook te maken met een variabel inkomen. Geldverstrekkers willen echter wel meedenken over een hypotheek in deze situatie. Zo is bijvoorbeeld een intentieverklaring of een verzekeringsbericht van het UWV een manier om de zekerheid te bieden die de geldverstrekker graag wil. 

Meer weten over variabel inkomen en de hypotheek? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de mogelijkheden van een hypotheek met een variabel inkomen in jouw situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank