Ga naar inhoud

Vaste lasten bij aankoop eigen huis

Als je een koophuis hebt, moet je elke maand een aantal vaste lasten betalen. Zo krijg je te maken met een bedrag aan rente en eventueel aflossing als je een hypotheek hebt afgesloten. Maar daarnaast ook zaken als je woonverzekeringen en je gemeentelijke belastingen. Op deze pagina zetten we de verschillende vaste lasten bij een koopwoning voor je op een rijtje. 

Rente en aflossing van je hypotheek

Als je een hypotheek hebt voor je huis, betaal je maandelijks een geldbedrag aan de geldverstrekker. In de meeste gevallen betaal je een bedrag aan rente en een bedrag aan aflossing van de hypotheek. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van het soort hypotheek dat je hebt, de hoogte van de hypotheek en het bijbehorende rentepercentage.

Verzekeringen

Wie een huis koopt, kan te maken krijgen met verschillende verzekeringen. Je moet dan denken aan:

  • Een overlijdensrisicoverzekering. Dat is een levensverzekering die je vaak verplicht moet afsluiten in combinatie met een hypotheek.
  • De opstalverzekering of woonhuisverzekering die verplicht wordt gesteld vanuit de geldverstrekker.
  • Een niet verplichte maar wel aan te raden inboedelverzekering.
  • Een woonlastenverzekering die de risico’s van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid afdekt. 

Energiekosten

Je hebt zaken als stroom, gas en water nodig om in je huis te kunnen wonen. Hiervoor betaal je maandelijks een voorschot aan de energiemaatschappij. Met behulp van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen kun je je energielasten wel een stuk verlagen.

Gemeentelijke belastingen

Het kopen en bezitten van een eigen huis is van invloed op de hoogte van je gemeentelijke belastingen. Deze belastingen bestaan uit onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Elke gemeente is vrij bij het vaststellen van de verschillende tarieven. In 2023 is een huishouden gemiddeld een kleine €900 per jaar kwijt aan dit soort gemeentelijke belastingen.

Onderhoud woning

Een woning heeft natuurlijk ook onderhoud nodig. De kosten hiervoor kunnen sterk variëren. Het maakt nogal uit hoe oud de woning is en wat de bouwkundige staat van het huis is. Zelfs als je een huis koopt dat in goede staat verkeert, zijn er altijd maandelijkse onderhoudskosten waar je mee te maken krijgt. 

Vereniging van Eigenaren

Als je een appartement hebt gekocht, dan komt daar automatisch een lidmaatschap bij van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex. Het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw worden via deze VvE geregeld. Je betaalt hier maandelijks een vast bedrag voor.

Erfpacht

Een huis kan op eigen grond staan of op grond waar erfpacht op rust. Koop je een huis met erfpacht? Dan moet je per maand of per jaar een vast bedrag aan ‘huur’ betalen: de erfpachtcanon. Dit is voor het gebruik van de grond waarop jouw woning staat. 

Wil je meer weten over vaste lasten bij een eigen koopwoning? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.