Ga naar inhoud

Energielasten verlagen

Het liefst wil je natuurlijk zo weinig mogelijk betalen voor de energie die je verbruikt. Verduurzamen is in dat geval een goede investering. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Nieuwe cv-ketel of beter energielabel

Er zijn allerlei momenten waarop je inspiratie kunt krijgen om te gaan verduurzamen. Bijvoorbeeld omdat je cv-ketel vervangen moet worden en je toch wel eens wilt kijken naar de beste opties voor het milieu en je portemonnee. Een betere ketel (of een combinatie met een warmtepomp) is even een investering, maar het loont wel als je ziet hoeveel energie je ermee bespaart.

Het kan ook zijn dat het energielabel van je woning je tot actie heeft aangezet. Als je kiest voor verduurzaming, bespaar je per direct op je energielasten en je verhoogt er ook nog eens de verkoopwaarde van je woning mee. Dat zijn prima redenen om eens te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, nietwaar?

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Ga je verhuizen en kies je voor verduurzaming van de woning? Dan kon je tot 31 december 2023 106% van de woningwaarde financieren met je hypotheek. Vanaf 1 januari 2024 zijn de financieringsmogelijkheden veel meer afhankelijk van je energielabel. Als je al een bestaande hypotheek hebt, kun je een tweede hypotheek opnemen voor de verduurzaming. Als je het bedrag volledig gebruikt voor het verbouwen of het verduurzamen, is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar. Er gelden wel voorwaarden voor de aftrekbaarheid.

Hieronder tref je een overzicht aan van gemiddelde terugverdientijden per manier van verduurzamen. Door de sterk gestegen energieprijzen, zijn de terugverdientijden nu korter. We zijn bij deze terugverdientijden uitgegaan van bevindingen van Milieucentraal.nl

  • Dak isoleren: Kosten €4.400 – (besparing p/jaar) €1.900 = terugverdientijd 2,5 jaar
  • Muurisolatie tussenwoning: €690 – (besparing p/jaar) €320 = terugverdientijd ruim 2 jaar
  • Vloerisolatie tussenwoning: €1.000 – (besparing p/jaar) €250 = terugverdientijd 4 jaar
  • Zonnepanelen: 10 zonnepanelen: €4.500 – (besparing p/jaar) €470 = terugverdientijd 9,5 jaar

Bij deze terugverdientijden is er geen rekening gehouden met subsidies waar je recht op kunt hebben.

Bepaal je eigen stappenplan

Ben je benieuwd naar de tips die we hebben voor het duurzaam verbouwen van je woning? Die lees je in dit artikel. Er zijn allerlei opties die je kunt kiezen om je energielasten te verlagen. Je kunt zelfs je woning helemaal energieneutraal maken. Dan heb je helemaal geen energielasten meer.

Wil je weten met welke maatregel je het beste kunt beginnen en hoeveel subsidie je daar dan voor krijgt? Of vraag je je af welke investering je in de toekomst het meest gaat opleveren?

Met de online tool Verbeter Je Huis van Milieu Centraal krijg je hier direct antwoord op. Deze verbetercheck geeft advies op maat en laat zien wat het voordeligste stappenplan voor jou is.

Meer weten over het financieren van een verduurzaming?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.