Ga naar inhoud

Samenwonen en belasting

Gefeliciteerd, je gaat samenwonen! Dan worden jullie meestal ook elkaars fiscale partner. Wat betekent dat voor je belastingaangifte? Wij vertellen je graag meer. 

Wanneer ben je elkaars fiscale partner? 

Het spreekt voor zich dat jullie voor de Belastingdienst ook elkaars fiscale partner zijn wanneer jullie getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben ondertekend bij de notaris. Maar dat zijn niet de enige regels die hiervoor gelden. Als je voldoet aan minimaal één van deze voorwaarden, worden jullie door de fiscus aangemerkt als fiscale partners: 

  • Jullie hebben samen een kind; 

  • Eén van jullie heeft een kind, dat door de andere partner erkend is; 

  • Op jullie gezamenlijke woonadres is ook een minderjarig kind ingeschreven van één of beide partners; 

  • Jullie zijn beide eigenaar van de woning waar je als hoofdverblijf in woont; 

  • Jullie hebben een pensioenregeling waarvoor jullie als partners zijn aangemeld. 

De gevolgen voor je belastingaangifte 

Wanneer jullie fiscale partners zijn, mogen jullie bij je aangifte inkomstenbelasting bepaalde aftrekposten naar keuze verdelen over jullie tweeën. Hiermee kun je soms profiteren van belastingvoordeel. Heeft bijvoorbeeld slechts één van beide partners een inkomen? Dan mag de hypotheekrenteaftrek volledig worden toegekend aan deze partner voor maximaal voordeel. 

Op het gebied van erf- en schenkbelasting geldt een grote vrijstelling op de betalen belasting wanneer je elkaars fiscale partner bent. Als je niet getrouwd bent, maar alleen een samenlevingscontract hebt, gelden daarvoor wel extra voorwaarden. Zo moet je een wederzijdse zorgverplichting hebben en moet het contract minimaal een half jaar of twee jaar zijn opgesteld voor respectievelijk de erf- en schenkbelasting.  

Ook partners voor de toeslagen 

Hoe hoog de verschillende toeslagen zijn waar je recht op hebt, is afhankelijk van het feit of je een fiscale partner hebt of niet. In dat geval heet dat toeslagpartner. Het inkomen van beide partners telt mee bij het bepalen van de hoogte van bijvoorbeeld je zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag. Hoe hoger je gezamenlijke inkomen, des te minder toeslag krijg je.  

Ook wanneer je samen met bijvoorbeeld ouders een woning voor dubbele bewoning koopt, word je gezien als toeslagpartners. Bekijk daarom vooraf goed wat de gevolgen zijn voor de toeslagen die je nu ontvangt en wat de gevolgen van het samenwonen zijn.   

Meer weten over de fiscale gevolgen van samenwonen? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel meer vertellen over de fiscale gevolgen van samenwonen en de mogelijkheden voor een hypotheek in jouw situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank