Ga naar inhoud

Perspectiefverklaring voor flexwerkers

Heb je een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau? Dan kan het lastiger zijn om als flexwerker een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een huis. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een  perspectiefverklaring voor flexwerkers. Dat is een initiatief van Randstad, Obvion en de Vereniging Eigen Huis. Zo’n verklaring wordt door de grootste geldverstrekkers in Nederland geaccepteerd. En je hebt daarbij de mogelijkheid om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten.

Wat is een perspectiefverklaring?

Een perspectiefverklaring toont aan dat je als flexwerker goede vooruitzichten hebt op de arbeidsmarkt. Het uitzendbureau waar je voor werkt, verklaart dat je in staat bent om in de toekomst een bestendig inkomen te verwerven. 

Een perspectiefverklaring laat zien dat er een objectief onderzoek is geweest naar de toekomstige arbeidsmarktpositie en verdiencapaciteit van jou als flexwerker. Dit geeft de geldverstrekker het vertrouwen dat de inschatting realistisch is. De verklaring is bij grote hypotheekverstrekkers net zoveel waard als een werkgeversverklaring.

Voor wie is een perspectiefverklaring?

Een perspectiefverklaring is bedoeld voor iedereen die een flexibel contract heeft bij een uitzendbureau. De regeling geldt niet voor ondernemers en zzp’ers. Die hebben meer aan een zzp hypotheek of ondernemershypotheek.

Om in aanmerking te komen voor een perspectiefverklaring zijn er drie voorwaarden:

  • Je bent tenminste 52 weken werkzaam bij dezelfde uitzendonderneming die vermeld moet staan in het Register van de Stichting Perspectiefverklaring. Staat het uitzendbedrijf niet in dit register, dan moet zij bereid zijn een externe deskundige in te schakelen.
  • Je hebt nog geen huis gekocht maar bent al wel serieus op zoek.
  • Je wilt meewerken aan evaluaties en testen.

Zo werkt een perspectiefverklaring

Wil je als uitzendkracht een hypotheek, dan kun je de perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau waar je al minimaal één jaar voor werkt. Om te bepalen of je hiervoor daadwerkelijk in aanmerking komt, kijken zij naar verschillende zaken. Je moet dan denken aan:

  • Je werkervaring
  • Je huidige functie(s) en mogelijkheden op de arbeidsmarkt
  • Genoten opleidingen
  • Referenties
  • Persoonlijke competenties
  • De omstandigheden op de arbeidsmarkt

De evaluatie is dus niet alleen gebaseerd op je achtergrond en competenties, maar ook op basis van de situatie in de markt. Er wordt vooral gekeken naar het perspectief en dus niet naar het verleden. Vaak wordt er door het uitzendbureau een profiel van je gemaakt door middel van een dossiercheck, een persoonlijkheidstest, een vragenlijst en een persoonlijk gesprek.

Wil je meer weten over de perspectiefverklaring voor het aanvragen van een hypotheek? Of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank