Ga naar inhoud

Hypotheek als flexwerker: wat is er mogelijk?

Ook als je geen vast contract hebt, zijn er mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten en een woning te kopen. Wij vertellen je er graag meer over. 

Een huis kopen met flexibel werk 

Niet iedereen heeft een vaste baan. Zeker in de huidige tijd is flexwerk heel normaal. Maar hoe zit dat als je een huis wilt kopen met een flexibel contract? Goed nieuws: als je op basis van een tijdelijk contract werkt, of op oproepbasis, is het ook in veel gevallen mogelijk om een hypotheek af te sluiten.  

De geldverstrekker kijkt bij jou als flexwerker net als bij mensen in vaste loondienst naar je inkomen, je vermogen en het toekomstperspectief op financieel gebied. Zien de cijfers er goed uit en vorm je geen risico voor de geldverstrekker? Dan kun je gewoon een hypotheek afsluiten.  

Heb je wisselende inkomsten? 

Elke flexwerker heeft te maken met inkomsten die niet elke maand hetzelfde zijn. Geldverstrekkers willen echter toch graag weten of je inkomen stabiel genoeg is om je hypotheeklasten te kunnen betalen. Door het gemiddelde jaarinkomen te berekenen van de afgelopen jaren, kan de bank bijvoorbeeld toch nog rekenen met een stabiel inkomen. Op basis daarvan wordt je maximale hypotheekbedrag berekend. 

Flexwerkers met een tijdelijk contract kunnen eveneens in bepaalde gevallen een hypotheek afsluiten. Dat gebeurt op basis van het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar of door het laten doen van een arbeidsmarktscan. 

Wat is een intentieverklaring? 

Heb je geen vast contract, dan kun je je werkgever vragen om een intentieverklaring. Met deze verklaring geeft de werkgever aan dat die van plan is om je een vast contract aan te bieden na je tijdelijke contract. Deze zekerheid helpt bij het aanvragen van je hypotheek.

Is een intentieverklaring niet mogelijk in je situatie? Dan is het mogelijk om het inkomen te laten bepalen door middel van het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar of middels de arbeidsmarktscan.   

Tip: breng zoveel mogelijk eigen geld in 

De beste manier om het risico voor de geldverstrekker te verminderen is eigen geld inbrengen voor de aankoop van je woning. De rekensom is eenvoudig: hoe meer je aan eigen vermogen gebruikt, des te eerder is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Je maandlasten worden daardoor ook nog eens lager, dus het loont zeker om als flexwerker je spaargeld hiervoor te gebruiken. 

Meer weten over een hypotheek als flexwerker? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat jij als flexwerker kunt lenen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank