Ga naar inhoud

Hypotheek als flexwerker: wat is er mogelijk?

Ook als u geen vast contract heeft, zijn er mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten en een woning te kopen. Wij vertellen u er graag meer over. 

Een huis kopen met flexibel werk 

Niet iedereen heeft een vaste baan. Zeker in de huidige tijd is flexwerk heel normaal. Maar hoe zit dat als u een huis wilt kopen met een flexibel contract? Goed nieuws: als u op basis van een tijdelijk contract werkt, of op oproepbasis, is het ook in veel gevallen mogelijk om een hypotheek af te sluiten.  

De geldverstrekker kijkt bij u als flexwerker net als bij mensen in vaste loondienst naar uw inkomen, uw vermogen en het toekomstperspectief op financieel gebied. Zien de cijfers er goed uit en vormt u geen risico voor de geldverstrekker? Dan kunt u gewoon een hypotheek afsluiten.  

Heeft u wisselende inkomsten? 

Elke flexwerker heeft te maken met inkomsten die niet elke maand hetzelfde zijn. Geldverstrekkers willen echter toch graag weten of uw inkomen stabiel genoeg is om uw hypotheeklasten te kunnen betalen. Door het gemiddelde jaarinkomen te berekenen van de afgelopen jaren, kan de bank bijvoorbeeld toch nog rekenen met een stabiel inkomen. Op basis daarvan wordt uw maximale hypotheekbedrag berekend. 

Flexwerkers met een tijdelijk contract kunnen eveneens in bepaalde gevallen een hypotheek afsluiten. Dat gebeurt op basis van het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar of door het laten doen van een arbeidsmarktscan. 

Wat is een intentieverklaring? 

Heeft u geen vast contract, dan kunt u uw werkgever vragen om een intentieverklaring. Met deze verklaring geeft de werkgever aan dat die van plan is om u een vast contract aan te bieden na uw tijdelijke contract. Deze zekerheid helpt bij het aanvragen van uw hypotheek.  

Is een intentieverklaring niet mogelijk in uw situatie? Dan is het mogelijk om het inkomen te laten bepalen door middel van het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar of middels de arbeidsmarktscan.   

Tip: breng zoveel mogelijk eigen geld in 

De beste manier om het risico voor de geldverstrekker te verminderen is eigen geld inbrengen voor de aankoop van uw woning. De rekensom is eenvoudig: hoe meer u aan eigen vermogen gebruikt, des te eerder is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Uw maandlasten worden daardoor ook nog eens lager, dus het loont zeker om als flexwerker uw spaargeld hiervoor te gebruiken. 

Meer weten over een hypotheek als flexwerker? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat u als flexwerker kunt lenen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak.