Ga naar inhoud

Hoe werkt een lening voor funderingsherstel?

Door bodemdaling, grondwaterstijging en/of klimaatverandering kan de fundering van je woning aangetast zijn. Gelukkig is het mogelijk om deze te laten herstellen. Heb je funderingsproblemen door veranderende bodem- of weersomstandigheden? In bepaalde gemeenten is een lening mogelijk voor funderingsherstel. Wij vertellen je er graag meer over. 

Over de achtergrond 

De Funderingslening is een initiatief van de Rijksoverheid, Nationale Hypotheek Garantie, Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Samen hebben zij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel opgericht. Vanuit dit fonds kunnen woningeigenaren in deelnemende gemeenten een lening aanvragen als hun fundering voor schade en een urgente situatie zorgt.  

Enkele voorwaarden voor de Funderingslening 

  • De huidige geldverstrekker, van de reeds lopende hypotheek, dient deel te nemen in het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. 

  • De Funderingslening mag je alleen gebruiken voor herstel van de fundering en schade aan woningdelen die veroorzaakt zijn door de slechte fundering. 

  • Looptijd van de lening is 30 jaar. 

  • De lening bedraagt minimaal € 2.500, het maximum wordt bepaald door de gemeente. 

  • Het bedrag van de lening wordt in een bouwdepot gestort, van waaruit de facturen betaald worden. 

  • Isoleren van de vloer na de herstelwerkzaamheden is verplicht. 

  • Het fonds verstrekt alleen de Funderingslening als iedereen in het bouwblok meedoet aan funderingsherstel. 

  • Heb je al een hypotheek met NHG? Dan krijg je ook voor de Funderingslening Nationale Hypotheek Garantie. 

Bekijk alle voorwaarden

Kom je in aanmerking? 

De belangrijkste eerste stap om in aanmerking te komen voor de lening, is dat je funderingsprobleem in kaart is gebracht en er volgens deskundigen sprake is van een urgent probleem. Vervolgens is het van belang dat je gemeente meedoet in het fonds. Voorwaarde is dat je hele bouwblok meedoet en dat ten minste één persoon het funderingsherstel zonder hulp van het fonds niet kan financieren. Tot slot heb je een offerte nodig van een partij die de fundering gaat herstellen en moet je weten hoeveel je kunt lenen in je huidige financiële situatie.

Meer weten over een woning verduurzamen? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als je je fundering wilt herstellen of op een andere manier je woning wilt verduurzamen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank