Hoe werkt een lening voor funderingsherstel?
Door bodemdaling, grondwaterstijging en/of klimaatverandering kan de fundering van uw woning aangetast zijn. Gelukkig is het mogelijk om deze te laten herstellen. Heeft u funderingsproblemen door veranderende bodem- of weersomstandigheden? In bepaalde gemeenten is een lening mogelijk voor funderingsherstel. Wij vertellen u er graag meer over.
Over de achtergrond
De Funderingslening is een initiatief van de Rijksoverheid, Nationale Hypotheek Garantie, Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Samen hebben zij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel opgericht. Vanuit dit fonds kunnen woningeigenaren in deelnemende gemeenten een lening aanvragen als hun fundering voor schade en een urgente situatie zorgt.
Enkele voorwaarden voor de Funderingslening
De huidige geldverstrekker, van de reeds lopende hypotheek, dient deel te nemen in het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.
De Funderingslening mag u alleen gebruiken voor herstel van de fundering en schade aan woningdelen die veroorzaakt zijn door de slechte fundering.
Looptijd van de lening is 30 jaar.
De lening bedraagt minimaal € 2.500, het maximum wordt bepaald door de gemeente.
Het bedrag van de lening wordt in een bouwdepot gestort, van waaruit de facturen betaald worden.
Isoleren van de vloer na de herstelwerkzaamheden is verplicht.
Het fonds verstrekt alleen de Funderingslening als iedereen in het bouwblok meedoet aan funderingsherstel.
Heeft u al een hypotheek met NHG? Dan krijgt u ook voor de Funderingslening Nationale Hypotheek Garantie.
Komt u in aanmerking?
De belangrijkste eerste stap om in aanmerking te komen voor de lening, is dat uw funderingsprobleem in kaart is gebracht en er volgens deskundigen sprake is van een urgent probleem. Vervolgens is het van belang dat uw gemeente meedoet in het fonds. Voorwaarde is dat uw hele bouwblok meedoet en dat ten minste één persoon het funderingsherstel zonder hulp van het fonds niet kan financieren. Tot slot heeft u een offerte nodig van een partij die de fundering gaat herstellen en moet u weten hoeveel u kunt lenen in uw huidige financiële situatie.
Zo vraagt u de Funderingslening aan
Van uw gemeente krijgt u een aanvraagformulier. Vul dit in en verzamel de gevraagde informatie.
Heeft u alles compleet, inclusief alle stukken volgens de checklist? Stuur het dan naar Fonds Duurzaam Funderingsherstel.
Hierna volgt de beoordeling van uw aanvraag, binnen 10 werkdagen hoort u de uitkomst.
Na goedkeuring krijgt u een offerte voor de Funderingslening, deze stuurt u ondertekend terug.
Bij de notaris tekent u de hypotheekakte voor de Funderingslening.
Hierna wordt het geld in een bouwdepot gestort, waaruit de ingediende facturen betaald worden.
Meer weten over een woning verduurzamen?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als u uw fundering wilt herstellen of op een andere manier uw woning wilt verduurzamen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.