Ga naar inhoud

Als 65-plusser een hypotheek afsluiten: kan dat?

Ja, ook als je ouder dan 65 jaar bent, kun je nog steeds een hypotheek afsluiten. Er zijn echter wel zaken waar je dan rekening mee moet houden. Wij vertellen je er graag meer over.

Geen leeftijdslimiet

Ook op latere leeftijd zijn er nog steeds mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten, omdat banken in principe geen leeftijdslimiet hanteren hiervoor. Uiteraard is jouw situatie als gepensioneerde wel anders dan bij werkenden. Daarom rekent de geldverstrekker met je AOW-uitkering en eventueel aanvullend pensioen. Fiscaal kunnen er ook verschillen zijn, bijvoorbeeld omdat je in een lagere tariefgroep valt. Het kan zijn dat je daardoor minder hypotheekrenteaftrek hebt. Laat je daarom vooraf goed adviseren door je Univé hypotheekadviseur.

Na je 57e verandert de rekensom al

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld op je 59e een lager hypotheekbedrag kunt opnemen dan op je 55e. Dat heeft te maken met de manier waarop geldverstrekkers naar je inkomen kijken. Al vanaf je 57e jaar (tien jaar voordat je volgens de wet met pensioen gaat) houden zij rekening met je pensioeninkomen voor de hypotheek. Logisch, want je gaat in principe een lening aan met een looptijd van 30 jaar.

Doordat je pensioeninkomen in verreweg de meeste gevallen lager is dan je inkomen uit werk, wordt het maximale hypotheekbedrag lager. De bank wil immers zeker weten dat je je maandlasten ook op langere termijn nog kunt betalen.

Heb je extra inkomen ter aanvulling?

Als je aanvullend pensioen uitgekeerd krijgt, is de kans groot dat je maximale hypotheekbedrag omhoog kan in vergelijking met alleen een AOW-uitkering. Denk hierbij aan een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Maar ook je spaargeld, inkomen uit beleggingen en ander vermogen dat je vrij kunt opnemen wordt meegerekend als je als 65-plusser een hypotheek wilt afsluiten. Er zijn dus zeker wel mogelijkheden.

Meer weten over een 65-plus-hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek op latere leeftijd. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.