Ga naar inhoud

Hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Heb je een koophuis met hypotheek en ga je verhuizen? Dan kan het zijn dat de actuele rentestand hoger is dan bij je oude hypotheek. Het is dan (onder voorwaarden) mogelijk om je hypotheek en de bijbehorende rente mee te nemen naar de nieuwe woning. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je op deze pagina.

Hypotheek meenemen: de verhuisregeling

Een hypotheek meenemen naar een ander huis wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. Dit kan interessant zijn als je een aantrekkelijke hypotheekvorm hebt of als de actuele rente nu hoger is dan de rente die je bij de oude hypotheek hebt.

Je kunt je hypotheek niet zomaar meenemen. Dat komt omdat deze gekoppeld is aan je oude huis. Voor een geldverstrekker geldt verhuizen als het doen van een nieuwe aanvraag. En dus wordt er gekeken of je met je huidige inkomen en de waarde van het gekochte huis dit bedrag kunt lenen. Is het antwoord op die vraag positief, dan mag je de rente of andere kenmerken van je bestaande hypotheek meenemen naar de nieuwe hypotheek bij dezelfde geldverstrekker op je nieuwe huis. 

Voorwaarden geldverstrekker bij hypotheek meenemen

Geldverstrekkers hanteren vaak wel hun eigen voorwaarden voor het meenemen van een hypotheek naar een andere woning. Je moet dan denken aan voorwaarden als:

  • of je de rente mag meenemen als de oude woning nog niet is verkocht;
  • hoeveel tijd er mag zitten tussen het aflossen van de oude en het afsluiten van de nieuwe hypotheek;
  • op welk moment je moet aangeven dat je de rente wilt meenemen, bijvoorbeeld voor het aflossen van de hypotheek;
  • of voor de nieuwe hypotheek de oude of de nieuwe opslagen gelden;
  • of je de rente mee mag nemen als je een NHG-hypotheek omzet in een hypotheek zonder NHG.

Hoger hypotheekbedrag

Meestal heb je bij het kopen van een nieuw huis een hoger hypotheekbedrag nodig dan dat je nu al had. Dat houdt in dat je dan een extra hypotheek moet afsluiten, naast de bestaande hypotheek die je mee gaat nemen. Bij de verhuisregeling moet je altijd die nieuwe hypotheek dan ook afsluiten bij je bestaande geldverstrekker.

Is mijn hypotheek meeverhuizen slim?

Ga je zelf verhuizen en heb je plannen om je hypotheek mee te verhuizen? Ga dan eerst na of dit voor jouw situatie wel de meest geschikte oplossing is. Neem contact op met je hypotheekadviseur en laat hem of haar de mogelijkheden en alle voor- en nadelen voor je op een rijtje zetten.

Wil je dus meer weten over het meeverhuizen van je hypotheek naar een andere woning? Of wil je direct al hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank