Ga naar inhoud

Hypotheek met BKR-registratie, kan dat?

Je wilt een hypotheek afsluiten, maar je hebt een BKR-registratie bij Stichting Bureau Krediet Registratie. Is dat een probleem of kun je dan alsnog een bedrag lenen? Wij vertellen je graag hoe dat zit.

Je schulden en betaalgedrag staan geregistreerd

Ja, een BKR-registratie kan invloed hebben op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Dat bedrag wordt bepaald op basis van je inkomen en de schulden die je op het moment van aanvragen hebt. En de meeste schulden staan genoteerd in het register van Stichting Bureau Krediet Registratie.

Een bekend voorbeeld is private lease. Hiermee ga je een financiële verplichting aan. Daarom registreert Stichting BKR deze in het landelijke register. Elke volgende kredietaanbieder waar je aanklopt kan precies zien welke leningen of kredieten je al hebt. Bovendien wordt ook je betaalgedrag geregistreerd. Dat bepaalt samen hoe risicovol of juist betrouwbaar je bent op financieel gebied.

Betalingsachterstanden zijn een negatief signaal voor de hypotheekverstrekker en slecht nieuws voor je kansen op een hypotheek. Maar als je BKR-registratie juist laat zien dat je altijd netjes op tijd hebt betaald, ben je wél betrouwbaar.

Een hypotheek met BKR-registratie kan nog steeds

Ook met een BKR-registratie is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Het heeft alleen wel gevolgen voor het maximale bedrag dat je kunt lenen. De kredietverstrekker controleert bij Stichting BKR namelijk welke financiële verplichtingen je al hebt. De totale bedragen hiervan worden afgetrokken van je maximale hypotheekbedrag. Uiteindelijk is het aan de kredietverstrekker om op basis van je financiële geschiedenis te bepalen welk totaalbedrag aan hypotheek hij wil verstrekken.

Hoe wordt de BKR-registratie meegerekend?

Het bedrag waarvoor je geregistreerd staat is altijd de totale financiële verplichting. Of het nu gaat om een telefoonabonnement, private leasecontract of persoonlijke lening. Als je voor verlenging hiervan kiest, kun je minder hypotheek opnemen dan daarvoor.

De maandelijkse verplichting die wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek is gebaseerd op de schuldlimiet en niet op het openstaande saldo van de lening.

BKR heeft geen gevolgen voor je bestaande hypotheek

Heb je al een bestaande hypotheek? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat een nieuwe BKR-registratie hierop alsnog van invloed is. BKR maakt geen enkel verschil voor je bestaande maandlasten. Alleen voor nieuw af te sluiten hypotheken speelt de registratie een rol.

Meer weten over een hypotheek met BKR-registratie?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel vertellen wat je mogelijkheden zijn als je een BKR-registratie hebt. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank