Ga naar inhoud

Hypotheek met BKR-registratie, kan dat?

U wilt een hypotheek afsluiten, maar u heeft een BKR-registratie bij Stichting Bureau Krediet Registratie. Is dat een probleem of kunt u dan alsnog een bedrag lenen? Wij vertellen u graag hoe dat zit.

Uw schulden en betaalgedrag staan geregistreerd

Ja, een BKR-registratie kan invloed hebben op het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen. Dat bedrag wordt bepaald op basis van uw inkomen en de schulden die u op het moment van aanvragen heeft. En de meeste schulden staan genoteerd in het register van Stichting Bureau Krediet Registratie.

Een bekend voorbeeld is private lease. Hiermee gaat u een financiële verplichting aan. Daarom registreert Stichting BKR deze in het landelijke register. Elke volgende kredietaanbieder waar u aanklopt kan precies zien welke leningen of kredieten u al heeft. Bovendien wordt ook uw betaalgedrag geregistreerd. Dat bepaalt samen hoe risicovol of juist betrouwbaar u bent op financieel gebied.

Betalingsachterstanden zijn een negatief signaal voor de hypotheekverstrekker en slecht nieuws voor uw kansen op een hypotheek. Maar als uw BKR-registratie juist laat zien dat u altijd netjes op tijd heeft betaald, bent u wél betrouwbaar.

Een hypotheek met BKR-registratie kan nog steeds

Ook met een BKR-registratie is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Het heeft alleen wel gevolgen voor het maximale bedrag dat u kunt lenen. De kredietverstrekker controleert bij Stichting BKR namelijk welke financiële verplichtingen u al heeft. De totale bedragen hiervan worden afgetrokken van uw maximale hypotheekbedrag. Uiteindelijk is het aan de kredietverstrekker om op basis van uw financiële geschiedenis te bepalen welk totaalbedrag aan hypotheek hij wil verstrekken.

Hoe wordt de BKR-registratie meegerekend?

Het bedrag waarvoor u geregistreerd staat is altijd de totale financiële verplichting. Of het nu gaat om een telefoonabonnement, private leasecontract of persoonlijke lening. Als u voor verlenging hiervan kiest, kunt u minder hypotheek opnemen dan daarvoor.

De maandelijkse verplichting die wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek is gebaseerd op de schuldlimiet en niet op het openstaande saldo van de lening.

BKR heeft geen gevolgen voor uw bestaande hypotheek

Heeft u al een bestaande hypotheek? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken dat een nieuwe BKR-registratie hierop alsnog van invloed is. BKR maakt geen enkel verschil voor uw bestaande maandlasten. Alleen voor nieuw af te sluiten hypotheken speelt de registratie een rol.

Meer weten over een hypotheek met BKR-registratie?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat uw mogelijkheden zijn als u een BKR-registratie heeft. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.