Ga naar inhoud

Verplicht in de auto in Italië

Ga je binnenkort met de auto naar Italië? Dan is voorbereiding het halve werk. In veel landen in Europa zijn een aantal items verplicht om mee te hebben in de auto. Omdat deze regels niet overal hetzelfde zijn, lees je hier wat je nodig hebt in Italië. 

Verplichte uitrusting in Italië 

Rijbewijs, kentekenbewijs en groene kaart ingepakt? Dan heb je nog het volgende verplicht nodig voor jouw rit naar Italië: 

Een veiligheidshesje 

Met een veiligheidshesje of vest val je goed op. Dit komt doordat een veiligheidsvest reflecterend is. Dat is verstandig wanneer je met pech langs de weg stil komt te staan. Niet alleen in het donker, maar ook als het licht is.  

Koop je een veiligheidsvest? Let er dan op dat deze aan de EN 20471:2013 voldoet. Deze zegt dat een reflecterend vest fluorescerend geel, oranje of rood moet zijn en reflecterende banen moet hebben. 

De gevarendriehoek 

Net als het veiligheidshesje is de gevarendriehoek ook verplicht om mee te nemen. Deze zet je neer bij pech of een ongeluk en alleen wanneer je niet op tijd zichtbaar bent voor ander verkeer. Krijg je bijvoorbeeld pech net na een bocht of bij een heuvel? Zet de gevarendriehoek dan daar neer. 

Wat kun je verder nog inpakken voor Italië 

Naast de verplichte items hierboven, hebben we ook nog wat extra inpaktips, zodat je goed voorbereid de weg op gaat: 

 • Een EHBO-doos is altijd slim om bij je te hebben. Zo kun je kleine ongelukjes die onderweg gebeuren goed opvangen.  

 • Je kunt in het geval van gevaarlijke situaties een brandblusser in je auto gebruiken om vuur te doven wanneer een auto in brand staat.

 • Met een lifehammer kun je jezelf of inzittenden uit benarde situaties redden, zoals wanneer je auto in het water belandt.  

 • Draag je een bril? Neem dan voor de zekerheid een reservebril mee. Zo houd je altijd zicht als je onderweg bent.  

 • Een set reservelampjes biedt uitkomst wanneer je in het donker zonder licht komt te zitten. Zo kun je zelf snel je lamp weer vervangen. 

 • Een reservewiel, thuiskomertje of een autobandenreparatieset kan handig zijn als je onderweg met een lekke band komt te zitten. Gebruik je een reservewiel of thuiskomertje? Zorg er dan ook voor dat je een krik in de auto hebt liggen.   

 • Met een set startkabels kun je je auto weer starten, ook wanneer dat niet lukt.  

 • Tot slot: neem voldoende eten en drinken mee voor alle inzittenden. Niet alleen je auto, maar ook jij en je medereizigers hebben genoeg brandstof nodig voor onderweg. 

Tips voor jouw reis naar Italië 

Naast het veiligheidshesje en de gevarendriehoek in de auto is het ook verstandig om rekening te houden met een aantal andere dingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van: 

 • Tolwegen. Deze hebben we in Nederland niet, maar in Italië wel. Bij tolwegen betaal je voor het gebruik van de weg. 

 • Milieuzones. Hier mag je zonder vignet niet zomaar rijden. Je kunt zelfs een fikse boete krijgen als je dit wel doet! 

 • Tanken en laden. In Italië heeft brandstof een andere naam en zijn er een stuk minder laadpalen dan in Nederland. Wees voorbereid zodat je niet stil komt te staan. 

 • Verschillende verkeersborden en -regels. Het verkeer in Italië is net een beetje anders dan in Nederland. Door de meest voorkomende verkeersborden te kennen kom je niet in lastige situaties terecht. 

Op doorreis naar Italië 

Ga je met de auto naar Italië? Dan kom je ook door andere landen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk? Deze landen hebben ook weer hun eigen regels. Lees deze van tevoren goed door, zodat je ook in deze landen alles bij je hebt. 

Vergeet voordat je naar Italië gaat niet om je reisverzekering en je autoverzekering te controleren. Check ook jouw pechhulp en hoe dit is geregeld in Italië. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan.