Ga naar inhoud

Tolwegen Italië

Ga je dit jaar op vakantie naar Italië? En ben je van plan om met de auto te gaan? Grote kans dat je dan tolwegen tegenkomt onderweg. Een tolweg is een weg waarvoor je ‘tol’ moet betalen om er te mogen rijden.  

In Nederland, België en Luxemburg (BENELUX) hebben we geen tolwegen. Daarom legt Univé je graag uit: 

  • Hoe je moet betalen 

  • Wat je moet betalen 

  • Waarom tolwegen in Italië bestaan 

Hoe betaal je tol in Italië? 

Wanneer je in Italië aankomt bij het begin van een tolweg, betaal je tol. Je komt dan door poortjes, waar je snel en gemakkelijk kunt betalen. Het hoeft dus niet lang te duren voordat je weer onderweg kunt. Hoe je betaalt hangt af van het poortje of de sluis. Dit zijn de opties die je kunt tegenkomen: 

Bij poortjes of sluizen waar medewerkers zitten kun je altijd contant betalen. Probeer zoveel mogelijk te betalen met kleine briefjes, zodat je niet een berg aan kleingeld terugkrijgt.  

Bij tolwegen worden gelukkig ook de meest bekende creditcards geaccepteerd. Denk bijvoorbeeld aan Mastercard of Visa. Let op dat je op de tolweg kiest voor de rij waar carte of CartaSi op staat. Hier kun je met kaart betalen. 

In Italië kun je op veel plekken betalen met een Nederlandse betaalpas. Kies hiervoor de rijen met het Maestro-logo. Houd een creditcard of contant geld bij de hand. Dat is handig als de betaalpas om wat voor reden dan ook niet werkt. Het kan natuurlijk soms misgaan met de verbinding. 

Wil je snel en gemakkelijk betalen? Koop dan een tolbadge bij de ANWB. Let wel goed op dat je er een koopt die geldig is in Italië. 

De tolbadge plak je achter de achteruitkijkspiegel in het midden van de voorruit. Deze wordt gezien door de tolpoort. Je betaalt vervolgens elektronisch en de poortjes gaat open. Dat scheelt een hoop gedoe met contant geld of betaalpassen. 

Kosten tolwegen Italië 

Hoeveel tol je moet betalen hangt af van de weg en van de klasse van jouw voertuig. Als je weet in wat voor klasse auto je rijdt, kun je ook gemakkelijk het tarief vinden. De klassen zijn als volgt ingedeeld: 

  • Klasse A: de meeste personenwagens vallen onder klasse A. Dit zijn namelijk alle motoren, en tweeassige voertuigen waarvan de vooras lager is dan 1,30 meter. 

  • Klasse B: alle tweeassige voertuigen waarbij de vooras hoger is dan 1,30 meter. 

  • Klasse C: voertuigen met drie assen. Dit kan bijvoorbeeld de een auto met caravan of aanhangwagen zijn. 

  • Klasse D: voertuigen met vier assen, zoals bijvoorbeeld aan auto met een tweeassige caravan erachter. 

  • Klasse E: Auto’s of een auto met een caravan of aanhanger, waarbij er in totaal vijf of meer assen zijn.  

Via de officiële Autostrade-website kun je gemakkelijk de tol berekenen. Je vindt online bovendien veel berekentools op bijvoorbeeld routeplanners. 

Route plannen zonder tol 

Via tolwegen kom je meestal het snelst aan op de plek van je bestemming. Er overheen rijden is echter niet altijd even leuk. Het zijn vaak lange stukken rechtdoor waar er maar weinig te zien is. Kies je voor een toeristische route of wil je geen hoge bedragen aan tol betalen? Dan kun je in je navigatie-app eenvoudig kiezen voor de optie ‘tolwegen vermijden’. Er zijn genoeg routes waarmee je tolwegen kunt vermijden.  

Waarom tolwegen in Italië? 

In Nederland hebben we geen tolwegen. Dit komt omdat we via de overheid de kosten voor het gebruik van de snelweg betalen. Denk daarbij aan onderhoud door wegenbelasting. In landen zoals Italië wordt dit gedaan door bedrijven. Zij zorgen ook voor parkeerplekken, rustplekken en tankstations langs de weg.  

Door tol te betalen betaal je deze bedrijven om deze faciliteiten netjes te onderhouden of mogelijk te maken. In Italië betaal je op veel autosnelwegen tol. De enige weg die tolvrij is, is de A2 van Salerno naar Reggio di Calabria.  

Vignet voor Italië 

Ga je met de auto naar grote steden in Italië zoals Rome? Dan krijg je te maken met milieuzones. Dit zijn zones waar je alleen mag rijden met een milieusticker. Dit is om luchtvervuiling in de steden tegen te gaan. Een milieusticker, of vignet, koop je gemakkelijk bij de ANWB of bij kiosk, winkels en tabakszaken in Italië. 

Op reis met Univé 

Onbezorgd op vakantie naar Italië? Denk dan aan een goede reisverzekering en check voor de zekerheid je autoverzekering. Zo weet je zeker dat je reis goed verzekerd is, en je niet tegen vervelende dingen aanloopt tijden je vakantie. Zoals bijvoorbeeld pech onderweg. De vakantie is er natuurlijk om te ontspannen.