Ga naar inhoud

Tanken en elektrisch opladen in Italië

Ga je met de auto op vakantie naar Italië? Dan heb je onderweg vast een tussenstop nodig om de auto te tanken of te laden. Rome is namelijk al zo’n 1500 kilometer vanaf Nederland. 

Tanken en laden in Italië lijkt erg veel op tanken en laden in Nederland. Wat het verschil is en waar je rekening mee moet houden leggen we je graag uit. 

Met de auto naar Italië  

Bij bijna alle tankstations lang grote wegen kun je met een creditcard of een bankpas betalen. Ook kun je vaak contant betalen. 

Ben je in een grote stad? Dan kun je ook tanken bij een tankautomaat. Dit is een tankstation zonder medewerkers. Hier betaal je met behulp van een automaat. Dit zie je ook aan de bordjes waar fai da te op staat. Dit is Italiaans voor doe het zelf. 

Laden in Italië 

Ga je met een elektrische of hybride auto naar Italië? Dan zul je waarschijnlijk onderweg willen laden. In Italië zijn er een stuk minder laadpunten dan in Nederland. Hier in Nederland hebben we er meer dan 100.000. In Italië zijn dat er rond de 25.000. Het is dus belangrijk dat je je reis vooruit plant, zodat je niet met een lege accu komt te staan. Er zijn een aantal handige apps die je voor jou je route uitstippelt en rekening houdt met de laadopties.  

In Italië heb je net zoals in Nederland een laadpas nodig. Met de meeste Nederlandse laadpassen kom je een heel eind. Wil je zeker weten dat je overal kan opladen? Dan is het verstandig om een Italiaanse laadpas mee te nemen. Deze kun je online bestellen, bijvoorbeeld bij de energieleverancier ENEL. 

Tanken in Italië 

Het tanken van diesel en benzine is in Italië hetzelfde als in Nederland. Het enige wat anders is, is de naam. Om ervoor te zorgen dat je je niet vergist vind je hieronder een lijst van de Italiaanse namen voor de meest voorkomende brandstoffen: 

  • Benzine Euro 95: Senza piombo 

  • Benzine - Superplus 98: Super senza piombo 

  • Diesel: gasolio of carburante diesel 

  • LPG: gasauto of GP 

Met de auto naar Italië 

Heb je een mooie vakantie naar Italië op de planning staan? Controleer dan van tevoren je reisverzekering en je autoverzekering. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan.  

Houd er tijdens je autoreis ook rekening mee dat je onderweg tolwegen kan tegenkomen. Ook heb je in Italië te maken met milieuzones. Hier mag je niet zomaar met de auto in rijden.  

Tot slot: pak je auto slim in en vergeet niet te kijken naar welke items je verplicht in de auto meeneemt naar Italië en welke andere verkeersregels er gelden.  

Goede reis!