Ga naar inhoud

Je auto starten met startkabels

Een auto die niet wil starten is altijd vervelend. Zeker als je op tijd staat, baal je daar flink van. Het kan zijn dat de accu van je auto leeg is. Bijvoorbeeld doordat je de autolampen aan hebt laten staan. Dan zijn startkabels de oplossing. Maar hoe gebruik je deze? Daarover vertelt Univé je meer. 

Wat zijn startkabels? 

Met startkabels kan een veilige verbinding gemaakt worden tussen de lege accu en een volle accu van een andere auto. Ze kunnen van pas komen als je auto niet meer start. Zo’n set startkabels bestaat uit een rode en zwarte kabel. De rode kabel wordt de pluskabel genoemd. De zwarte kabel is de minkabel. Aan beide uiteinden zit een accuklem. Deze kabels sluit je aan op je eigen accu en op die van het hulpvoertuig. Op die manier ontstaat er een verbinding. De volle accu laadt dan de lege accu op.  

Startkabels aansluiten en gebruiken 

Het gebruiken van startkabels is vrij eenvoudig. Dat kun je eenvoudig zelf doen. Let er wel op dat je de juiste startkabels hebt. Er zijn namelijk verschillende diktes te krijgen. Een dieselmotor bijvoorbeeld, heeft meer kracht nodig dan een benzinemotor. Die kabels zijn dus ook dikker. Gebruik je toch de dunnere benzinemotor startkabels om een dieselmotor mee te starten? Dan kunnen de kabels kunnen gaan smelten. Dieselmotor startkabels gebruiken voor je benzinemotor kan wel.  

Kosten van startkabels  

Een set startkabels is een nuttige toevoeging aan de uitrusting van je auto. Bovendien zijn ze niet duur: ze kosten meestal niet meer dan € 20,-. Let er wel op dat je de juiste koopt. Bij moderne auto’s passen niet alle startkabels meer op de accu.   

We hebben ook informatie over andere handige items voor in de auto, zoals een reservewiel,autobanden reparatieset of reservelampjes

Overige oorzaken  

Het kan zijn dat je auto na het gebruik van de startkabels nog steeds niet start. In de meeste gevallen is er dan iets anders met je auto aan de hand. Startproblemen kunnen ook komen door: 

  • Een kapotte sensor in je autosleutel. Deze wordt dan niet meer herkend. 

  • Een kapotte startmotor. 

  • Een defecte accu

  • De bougie is kapot. 

  • De brandstoftank is leeg. 

Laat je auto nakijken bij een garage. Zij kunnen zien wat het probleem is.  

Elektrische auto en startkabels 

Rijd je elektrisch? Dan vraag je je misschien af of je ook startkabels kunt gebruiken. Dat hangt helemaal af van het soort accu. Een elektrische auto heeft een grote en kleine accu. Wanneer de grote hoofdaccu leeg is, kan deze niet worden opgeladen met startkabels. Is de kleine accu leeg? Dan kan dit wel.  

Gebruik geen elektrische auto als hulpauto. Dat kan namelijk voor schade zorgen aan de auto-elektronica. 

Start je auto niet? 

Je hebt alles geprobeerd, maar zelfs met startkabels krijg je je accu niet aan de praat. Dan kun je niet verder rijden. Met de aanvullende dekking pechhulp van Univé kun je snel weer geholpen worden. 

Je kunt pechhulp bereiken via de Univé App, of telefonisch via de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.