Ga naar inhoud

Verkeersregels en verkeersborden in Italië

Sommige verkeersregels en verkeersborden zijn in Italië net even anders dan in Nederland. Ga je op (auto)vakantie naar Italië? Of rijd je door Italië heen op weg naar een andere bestemming? Dan is het verstandig om de meest voorkomende verkeersregels en -borden in Italië te kennen. Op deze pagina nemen we je mee in de regels en borden die anders zijn dan in nederland. 

Verkeersregels Italië 

De verkeersregels in Italië verschillen dus in sommige gevallen wat van die van Nederland. We vertellen je daarom waar je op moet letten. 

De maximumsnelheid in Italië verschilt net wat van die in Nederland. Namelijk als volgt: 

  • Binnen de bebouwde kom: maximaal 50 kilometer per uur. 

  • Buiten de bebouwde kom: maximaal 90 kilometer per uur met de auto, en 70 kilometer per uur voor een auto met een caravan of aanhangwagen. 

  • Autowegen: 110 kilometer per uur voor auto’s, en 70 voor een auto met een caravan of aanhangwagen. 

  • Autosnelwegen: 130 kilometer per uur voor auto’s en 80 kilometer per uur voor een auto met caravan of aanhangwagen. 

Ook in Italië is het verboden om met alcohol op te rijden in het verkeer. Ze zijn zelfs strenger dan in Nederland. Ben je een beginnend bestuurder? Dan mag je helemaal geen alcohol drinken voordat je gaat rijden. Voor mensen met drie jaar of meer rijervaring is 0,5 promille maximaal toegestaan.. Vanaf 0,8 promille of hoger kun je een hoge boete of zelfs gevangenisstraf krijgen. 

Met de kinderen naar Italië? Er gelden andere regels over kinderzitjes. In Italië moeten kinderen die kleiner zijn dan 1,50 meter in een autostoeltje zitten. Voor kinderen tot 4 jaar moet er ook een alarmsysteem of waarschuwingssysteem in zitten die afgaat wanneer het kind achterblijft in de auto. Huur je een auto in Italië? Dan moet je zelf voor dit zitje zorgen. 

Net als in Nederland mag je in Italië niet bellen tijdens het rijden. Dit geldt niet alleen in de auto, maar ook op de fiets. Je mag zelfs niet bellen als je stilstaat. Bijvoorbeeld in de file of bij een rood verkeerslicht. Je kunt dan een boete krijgen. 

Handsfree bellen mag natuurlijk wel. Doe je dit met oortjes? Let er dan op dat je tijdens het rijden maar één oortje in mag hebben. Beide oortjes dragen is verboden in Italië.

Het volgende klinkt waarschijnlijk heel logisch: in de zomer zijn winterbanden verboden, en in de winter zijn ze verplicht. Rij je in de zomer met winterbanden in Italië? Dan kun je ook een boete hiervoor krijgen. In de winter zijn de winterbanden in bepaalde gebieden juist verplicht. 

De periodes voor de juiste banden zijn: 

  • 15 november t/m 15 april: wel winterbanden

  • 15 mei t/m 14 oktober: geen winterbanden (risico op een boete) 

Verkeersborden Italië 

Net als andere verkeersregels heeft Italië ook andere verkeersborden. Veel zul je als bestuurder met rijbewijs herkennen. De kleuren zijn misschien anders, maar de getallen zijn hetzelfde. De belangrijkste die je wel moet weten noemen we hieronder .

In Italië zijn er in grote steden milieuzones. Hier mag je niet zomaar in met de auto, tenzij je een vignet hebt. De zones herken je aan een wit bord met een rode ring en daarbij zwarte letters. Let goed op deze borden, want voor je het weet rij je een milieuzone binnen. Je kunt dan een fikse boete krijgen. 

De borden die aangeven dat er een tolweg aankomt kunnen verschillen van kleur. Soms zijn ze geel, soms wit, en soms blauw. Let daarom op de woorden Autostrade a pedaggio. Zo weet je dat er een tolweg aan komt en dat je moet betalen bij een poortje of een sluis. 

Ga je op de toeristische tour? Volg dan in Italië de bruine borden met witte letters. Deze geven bezienswaardigheden en attracties in Italië aan. 

In Italië wordt de bebouwde kom anders aangegeven dan in Nederland. Ga je een bebouwde kom in, dan zie je dit door een rechthoekig wit bord met een zwarte plaatsnaam. Vanaf hier mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden.  

Zie je hetzelfde bord maar dan met een rode schuine streep erdoor? Dan ben je uit de bebouwde kom. Hier mag je maximaal 90 kilometer per uur met een auto, en 70 met een caravan of aanhanger. 

Boete in Italië 

In de verkeersregels en bij de verkeersborden staan al een aantal zaken waar je in Italië een boete voor kunt krijgen. Bijvoorbeeld voor het rijden met winterbanden in de zomer, of het zomaar inrijden van een milieuzone. 

Sommige mensen denken dat een boete uit Italië nooit een Nederland huisadres vinden. Dat kan soms wel maanden duren, maar de boetes komen zeker ook aan in Nederland. Betaal je deze boete niet? Dan loop je het risico dat: 

  • De boete uiteindelijk door een Nederlands bedrijf geïnd zal worden. Dit betekent dat je hen moet betalen en zij ervoor zorgen dat het bij het juiste bedrijf in Italië terecht komt. 

  • Jouw naam wordt opgenomen in het buitenlandse opsporingsregister. Dat betekent dat je bij de grens tegengehouden kunt worden. Je moet dan eerst de boete betalen voordat je verder mag rijden. Dat is natuurlijk geen leuk begin van een vakantie. 

Met de auto naar Italië 

Met de verkeersregels en verkeersborden van Italië in je achterhoofd ben je al bijna helemaal voorbereid. Vergeet niet om ook je reisverzekering en je autoverzekering te controleren. Check ook jouw pechhulp en hoe dit is geregeld in Italië. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook een zomercheck van je auto is een handige zet voor je op vakantie gaat.

Lees ook: Zwarte Zaterdag